Вие сте тук: Начало Новини Нови проекти оживяват квартал „Капана“

Нови проекти оживяват квартал „Капана“

Кметът Иван Тотев: Близо 3 млн. лв. е инвестирала общината в обновяване на инфраструктурата и визията на "Капана"

Двадесет  проекта ще получат финансиране в размер на общо 40 000 лева след второто издание на  конкурса от инициативата „Капана“ - квартал на творческите индустрии”.  Те ще оживят тази част от центъра на Пловдив с нови локации и широк спектър от събития.

Конкурсът е част от мерките, предприети от Община Пловдив и Фондация „Пловдив 2019” за обновяване на района и връщането му в активния градски живот като зона за изкуство и култура. Проектът „Капана“ - квартал на творческите индустрии” е в тематичната платформа „Трансформиране” на програмата, с която Пловдив спечели престижната титла Европейска столица на културата 2019,  и една от първите дейности, с които стартира реализацията на тази програма.

В запуснатия до неотдавна квартал вече са съсредоточени различни  видове креативни индустрии, оживлението се усеща все по-силно – така описа промяната  кметът на община Пловдив инж. Иван Тотев, преди да обяви резултатите от конкурса пред медиите. Близо 3 милиона лева е инвестирала общината в обновяване  на инфраструктурата и визията на района, за да се създаде подходяща среда за творчески дейности. Те ще наситят пространството с модерно културно съдържание, а конкурсът подкрепя най-интересните идеи.

Общо 55 кандидати участваха в него  тази година. Техните предложения бяха оценявани от жури, включващо: Светлана Куюмджиева (артистичен директор на фондацията), д-р Мариана Чолакова (член на УС), Стефка Цанева (експерт по проекта), арх. Антоанета Топалова и икономиста Георги Стоев. Освен високата художествена стойност, в критериите за подбор значение имат също стратегиите за устойчивост на дейността, участието  на гражданите в нея, новаторските и необичайни решения.

Шест от отличените предложения са в направление „Установяване в „Капана“, в което кандидатите получават финансиране за наемане  на помещение  и адаптирането му към дейността. В следващите месеци ще бъдат открити езикови и културни центрове, работилница за кулинарни занаяти, звукозаписно студио, център за изкуства, галерия.

В направление „Проекти и събития в „Капана“ финалисти са 14 институции и артисти, които ще организират събития в различни жанрове и области на изкуството – театър, кино, музика, танц. Сред одобрените предложения има интерактивна инсталация, графити, както и фестивал на ръчно направената бира. Повечето от тях предлагат активно участие на публиката и възможност за забавни и вълнуващи културни преживявания.

След една година кварталът ще бъде още по-променен и ще бъде истински културен център, коментира Светлана Куюмджиева при представянето на одобрените предложения. Тя подчерта, че някои от победителите в първото издание сега разширяват дейността си.

Проектът стартира с конкурс през 2014 г., след който бяха открити 10 нови артистични пространства – галерии, музикални студиа, ателиета за дизайн и архитектура, видео и софтуер. Целта е чрез развиването на първия в България квартал на творческите индустрии  да се подкрепят културата и изкуството, като  същевременно се стимулират инициативи със социален и икономически ефект за града.