Вие сте тук: Начало Новини Нови филми за Космоса обогатяват програмата на 3D планетариума в Природонаучния музей

Нови филми за Космоса обогатяват програмата на 3D планетариума в Природонаучния музей

Готов е проектът за фасадата на сградата, с който ще се възстанови нейният автентичен вид.

Пловдивчани ще могат да гледат два нови филма, които ще се прожектират в 3D планетариума на Природонаучния музей. Това съобщи кметът на Пловдив инж. Иван Тотев. „Търсене на края на слънчевата система”, създаден от данни, изпращани от сонда на НАСА и „Тъмнината” са вече част от програмата на музея, с което филмите стават общо четири. Предстои в най-скоро време да бъде пуснат още един.

Природонаучният музей е рекордьор по приходи от всички музейни институции в града, като от началото на годината сумата е надвишила 50 000 лева. Средствата дават възможност музеят да инвестира в оборудване и да надгради системата на 3D прожекция с въвеждане на очила, както и да се реализира така необходимият ремонт.

В момента във вътрешността на сградата на музея се извършват довършителните дейности, оформят се витрините и куполът за пеперуди и до два месеца интериорът може би ще бъде завършен. Това съобщи директорът Огнян Тодоров.

Има изготвен и съгласуван с НИНКН проект за фасадата на сградата, според който се възстановява нейният автентичен вид. Стойността на ремонтните дейности е около 80 000 лева.

„Сградата разполага с доста прозорци, които трябва да бъдат затворени, за да се получи херметическо затваряне от външната среда, за да се съхраняват по-лесно експонатите”, обясни Огнян Тодоров.

Цветното решение е атрактивно и пресъздава автентичната визия на сградата като паметник на културата. Ще бъде монтирано и декоративно осветление, което ще засили ефекта и фасадата ще придобие един вид, който ще подхожда на вътрешността.