Вие сте тук: Начало Новини Нова зона за отдих край река Марица е изградена по ОП „Региони в растеж“

Нова зона за отдих край река Марица е изградена по ОП „Региони в растеж“

„Доближихме града и хората до реката“, това заяви кметът Иван Тотев при днешната инспекция на облагороденото пространство на бул. „Марица“ – Юг покрай брега на река Марица.

Заедно с районния кмет на „Централен“ Георги Стаменов, ръководителя на проекта инж. Соня Славчева и представители на фирмата-изпълнител те инспектираха на място зоната, която е почти напълно обновена, а ремонтът е към финала.

Проектът е по ОП „Региони растеж“ и това е най-голямата промяна на района за последните 40 години.

Миналата година бе премахнат паважът на уличното платно и бе положен асфалт. На специално изградена детска площадка децата играят, а майките им да почиват, има зона за фитнес на открито, стени за катерене, сцена за мероприятия и библиотека.

Множество пейки, както и седалки по подпорната стена на река Марица също допринасят за по-пълна почивка на хората, които се разхождат.

„Избрахме зона за въздействие, в която бяха създадени много публични проекти и изисквахме мерки, които да доведат хората до брега на реката за разходка и почивка. Това пространство може да се конкурира с Лаута и други паркове в града“, посочи кметът Иван Тотев.

Идеята е пространството да се използва за различни събития и хората да харесат този начин за почивка.

Все още има места, които не попадат в обхвата на проекта, затова заедно с районната администрация Община Пловдив ще облагороди и тези места.

„Такава голяма промяна в Пловдив не е имало, като всеки проблем се решава на място с оглед на обстоятелствата. Това се случи благодарение на европейското финансиране по ОП „Региони в растеж“, а сумата е 22 милиона лева“, припомни кметът Иван Тотев.

Подобен подход Община Пловдив търси и за облагородяване на пространството около булевард „Марица“ – север.