Вие сте тук: Начало Новини Нова подпорна стена на Марица пази Пловдив от наводнения

Нова подпорна стена на Марица пази Пловдив от наводнения

Състоянието на коритото на река Марица е много важно за нашия град, подчерта кметът инж. Иван Тотев.

В присъствието на кмета на Пловдив инж. Иван Тотев и заместник-кмета инж. Димитър Кацарски приемателната комисия на новоизградената 550-метрова подпорна стена на северния бряг на Марица даде отлична оценка  за изпълнението на проекта  "Корекция и подпорни стени на река Марица от км 2+884 до км 3+434 - ляв бряг L 550 м".

Не мога да позная мястото, на което в края на август миналата година направихме първата копка, призна кметът. Успяхме да докажем как трябва да се усвояват европейски средства - като се започне от проектирането и се стигне до резултата от неговото реализиране, допълни инж. Тотев.

Спечеленият от Община Пловдив проект по ОП "Регионално развитие", схема "Подкрепа на дребномащабни мерки за предотвратяване на наводнения в градските агломерации", е на обща стойност близо 1,8 млн. лв. Вместо за предвидените 1,5 млн. лв., фирмата-изпълнител „Водстрой” го реализирала за 970 хил. лв. без ДДС, обясни управителят й Атанас Славов.

Състоянието на коритото на река Марица е много важно за нашия град. Миналата година общината започна процедура за постоянно обезлесяване на коритото, за което заделяме средства, отбеляза инж. Тотев. Според груби изчисления, най-малко 20 млн. лв. ще са необходими коритото в целия пловдивски участък на Марица да бъде така надеждно укрепен.

В момента община Пловдив прави предпроектни проучвания съвместно с Университета по архитектура, строителство и геодезия като част от подготовката за европейско финансиране през следващия програмен период.