Вие сте тук: Начало Новини Нова модерна техника се включва в почистването на Пловдив

Нова модерна техника се включва в почистването на Пловдив

Четири нови сметовоза, произведени преди дни, се включват в почистването на Пловдив. Два мерцедеса закупи ОП „Чистота“, предназначени за сметосъбирането в район „Южен“, а фирмата-подизпълнител КМД достави два форда за обслужването на „Тракия“.

„Непрестанното обновяване на техниката се отразява върху всички статистики, които сочат трайно намаляване на фините прахови частици във въздуха.“ Това коментира кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, който дойде в базата на ОП „Чистота“, за да представи заедно с директора на общинското предприятие Иван Стоянов новозакупената техника.

Кметът припомни, че в началото на първия си мандат е заварил над 30-годишни раздрънкани камиони, оставящи пушилки и облаци сажди зад себе си. След доставената за първи път през 2012 г. съвсем нова и модерна техника автопаркът на общинското предприятие не спира да се обновява всяка година.

„През последните 5 години закупихме над 20 чисто нови машини, които извършват всекидневна работа по сметосъбирането и сметоизвозването, за метене и миене, така че да поддържаме на високо ниво чистотата в града“, допълни директорът на ОП „Чистота“ Иван Стоянов.

Принос за добрите резултати има и отговорното партньорско отношение на фирма КМД, до края на месеца се очаква тя да достави още 7 току-що произведени сметовози с екологичен стандарт „Евро-6“, които да бъдат разпредели по другите райони на Пловдив.

„Няма друг град в страната, където улиците първа категория се мият всеки работен ден, втора категория – три пъти седмично, а третокласните трасета – по веднъж в седмицата. Това го дължим преди всичко на хората, които работят в „Чистота“, но и благодарение да Община Пловдив с възможностите ѝ да осигури финансов ресурс за обновяване на техниката“, каза инж. Иван Тотев.

След като лично подкара един от най-новите сметовози кметът сподели, че усещането е като в лек автомобил. Камионите са много маневрени, шумоизолирани и  с  автоматична скоростна кутия, имат много голям ъгъл на завиване на предните гуми и добра видимост.

Сред новите придобивки на „Чистота“ е и поредната мултифункционална малогабаритна машина, която ще се включи в почистването на велоалеи,  малки улички и пешеходни пространства.

Кметът на „Южен“ Борислав Инчев изказа удовлетворението си, че новата техника ще гарантира още по-високо качество на почистването в района. Поради разрастването на квартала вместо досегашните 4 маршрута „Чистота“ ще изпълнява още един.

Организаторите на ОП „Чистота“ по райони също дойдоха в базата на предприятието, за да поздравят лично кмета инж. Иван Тотев. Той от своя страна им благодари за добрата всеотдайна работа.