Вие сте тук: Начало Новини Нов уебсайт популяризира Античния стадион на Пловдив

Нов уебсайт популяризира Античния стадион на Пловдив

Новият уебсайт на Античния стадион на Пловдив бе представен официално днес. Той е част от проекта „Античният стадион на Филипопол – опазване, рехабилитация и градско обновяване”, който се реализира с подкрепата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Идеята на този сайт е да популяризира на няколко езика Римския стадион, като след това стане една част от множество подобни уебсайтове, които ще рекламират различни културни и исторически паметници в Пловдив, обяви областният управител инж. Иван Тотев. Той допълни, че в проекта за възстановяване на Малката Базилика, който се реализира в момента, също е предвиден уеб базиран сайт. Идеята е всички те да бъдат включени в един по-общ портал, който да се свърже и с портала на Фонда за развитие на Летище „Пловдив”, каза още инж. Иван Тотев.

Сайтът служи да покаже Античния стадион на Пловдив в контекста на Античния град. Той вече е активен и може да бъде намерен на адрес www.antichen-stadion-plovdiv.bg, съобщи Деляна Костадинова – управител на фирмата, която изработва уебсайта. Различните обекти в античния град са показани в интерактивна карта – сред тях са Античният театър, Източната порта, Голямата Базилика, Форумът и т.н. Всеки един посетител може да види на екрана в какъв контекст е живял този стадион.


Една от целите на уебсайта е да събере разпокъсаните части и да ги покаже на едно място, за да се види каква е била ролята на обекта. Има план на стадиона, информация за игрите, които са се провеждали, за етапите на експониране и проучване. Уебсайтът съдържа богат снимков материал, показва идейния проект за обновяването на архитектурния паметник, както и етапите от изпълнението на проекта  „Античният стадион на Филипопол – опазване, рехабилитация и градско обновяване”. Информацията непрекъснато се обогатява и допълва.