Вие сте тук: Начало Новини Най-отровните риби в света са събрани в уникална изложба на Природонаучния музей в Пловдив

Най-отровните риби в света са събрани в уникална изложба на Природонаучния музей в Пловдив

Кметът Иван Тотев откри единствена по рода си изложба с най-отровните риби в света в Природонаучния музей. Общо 32 вида сладководни и соленоводни риби в категорията „най- най-отровни в света“ са разположени в аквариума на музея. Те могат да бъдат разделени на две групи, такива, които инжектират отровата в нападателите си и други, при които отровата може да попадне в организма при консумация.

Рибата камък е сред най-атрактивните, тя е и най-смъртоносната. Отровата в нейните шипове може да умъртви човек за около три часа, като няма антидот. Всъщност за почти всички екзотични отровни риби няма открита противоотрова.

Риба Скорпион е още една от екзотичните и отровни видове, които плуват в аквариума, от групата на рибите фугу в изложбата има диодон или риба балон.

Изложбата е иновативна, подобна не се е състояла не само в България, но и в други държави. Това, че аквариумът се намира във вътрешността на страната го прави още по-уникален, защото морската вода и видовото разнообразие в него се поддържат наистина трудно. Общо в него са 56 вида най-атрактивните риби от цял свят, като последната доставка на екзотични екземпляри е от Шри Ланка, Индонезия, Малайзия, от Индийския и Тихия океан, Червено море.  Колекцията е събирана за период от две години и е разпределена в 7 соленоводни аквариума.

Голяма част от рибите са трудно различими и посетителите трябва да се вглеждат внимателно за всяко едно движение. Te много трудно могат да бъдат видени в природата, тъй като повечето са дънни обитатели с изключителен камуфлаж и водят усамотен начин на живот.

„Сред най-атрактивните риби в музея, макар и неотровна е акулата“, заяви Огнян Тодоров, директор на Природонаучния музей. Той уточни, че в момента се събират дарителски средства за изграждане на 10-тонен аквариум, който са приюти 6-те вида акули, морени и скатове. По проект ще бъде най-големият в България.

Природонаучният музей в Пловдив е най-добрият в България. За последните 8 години той се промени изцяло, като беше направен основен ремонт на сградата, която е  от 1885 г. Всяка година хиляди са посетителите от цялата страна, които разглеждат залите с живите пеперуди, различните препарирани животни и 3D Планетариума с интересните филми, които се прожектират. Музеят е с най-много приходи от закупени билети от всички останали обекти в културно-образователни проекти в града, като очакваната сума за тази година е над 250 000 лева.

„Екипът на музея постоянно измисля и реализира нови идеи. Например скоро очакваме да пристигне лазерния проектор за 3D Планетариума, с което ще се подобри качеството на излъчване. Инвестицията на община Пловдив през всички тези години е за 5 милиона лева. Надявам се да се завърши и последната стъпка от обновяването, като се приобщи сграда „Лотос“ и се изградят двете оранжерии на Дондуковата градина, за да може всичко да придобие завършен вид“, сподели кметът Иван Тотев.

Предстои изложбата да бъде допълнена с още няколко вида редки и интересни риби.