Вие сте тук: Начало Новини Най-големите и красиви пеперуди гостуват в Природонаучния музей

Най-големите и красиви пеперуди гостуват в Природонаучния музей

Кметът Иван Тотев: Започваме консултации със специалисти по проекта за обновяване на Дондуковата градина.

Над 2000 вида безгръбначни от цял свят са представени в гостуващата изложба в Природонаучния музей, която беше открита в присъствието на кмета на Пловдив инж. Иван Тотев, заместник-кмета по култура и туризъм Амелия Гешева и кмета на район  „Централен“ Георги Стаменов.

„Всичи видове са от категорията „най-най“ – най-красивите, най-големите, най-цветните“, увери директорът на музея гл. ас. д-р Огнян Тодоров.

Експонатите са от най-голямата в страната частна колекция на безгръбначни, собственост на зооинженера от Ямбол Петко Петков, и се показват за първи път в страната. Освен интересни и внушителни, в изложбата са включени и изключително редки видове за ценители.

Най-атрактивната част от колекцията са пеперудите. Сред тях е и най-голямата нощна пеперуда Тизания агриппина, женските екземпляри от която достигат 32,5 см. Тя е един от близо 50-те вида, които ще бъдат размножавани и отглеждани в музея след очакваното скорошно откриване на залата за живи пеперуди.

Изложбата ще продължи два месеца без отделен билет за нея. За да се подсили ефектът, в съседната зала е експонирана част от стационарната колекция на Природонаучния музей.

След частичното отваряне на музея приходите непрестанно се увеличават, като за февруари те достигнаха 17 600 лв., което според директора е невероятно, като се сравни с месечните приходи от 50 лв. преди затварянето му за реконструкция.

„Хората се радват и харесват това, което правим. Около 40 на сто от посетителите са групи извън Пловдив“, коментира гл. ас. д-р Огнян Тодоров.

Предвижда се основните зали с бозайници, птици и земноводни влечуги  да са в техническа готовност да приемат посетители след около два месеца.

„Започваме консултации със специалисти от Ботаническата градина в Балчик за актуализиране на готовия ни проект за Дондуковата градина. Идеята е през новия изход на музея и предвидената върху 160 кв. м оранжерия  посетителите да излизат към градината, обогатена с ботаническа растителност и с близки до природата водни площи“, разказа кметът инж. Иван Тотев.

Към комплекса предстои и приобщаването на съседната зала „Лотос“,  която ще бъде почистена и разкрасена с художествено осветление.