Вие сте тук: Начало Новини Над 3 милиона лева за проектиране на важни обекти

Над 3 милиона лева за проектиране на важни обекти

3-3,5 млн. лв. от бюджета ще бъдат заложени за проектиране. Предварителен списък на инфраструктурните обекти е вече готов, но със сигурност ще бъде допълван, съобщи кметът инж. Иван Тотев.

Освен Голямо Конарско шосе, заданието за което е вече готово, предстои да се проектира реконструкцията на бул. „Шести септември“ в отсечката от моста на Адата до „Цариградско шосе“, където паважът ще бъде заменен с асфалт, и продължението на ул. „Проф. Цветан Лазаров“ от район „Тракия“ през Лаута до бул. „Санкт Петербург“.  7-километровата отсечка от „Скобелева майка“ до Асеновградския път, продължението на бул. „Свобода“ до ул. „Царевец“, удвояването на „Пещерско шосе“ от бул. „Копривщица“ до ул. „Явор“ също са в списъка за проектиране.

Тръгваме от нулата и затова имаме много работа, подчерта инж. Тотев. Сред приоритетните обекти са и вътрешният обход от северната тангента – от „Брезовско шосе“ към Карловския надлез, по който се предвижда качване с десен завой. На Коматевския възел пък ще се проектира пътна връзка, която да даде възможност за ляв завой към кв. „Христо Смирненски“.

Под въпросителна засега е удвояването на бул. „Александър Стамболийски“. Водят се консултации с МОСВ дали проектът трябва да се обвърже с южния обходен колектор. Ако предвидената в момента сума от 500 хил. лв. се окаже недостатъчна, тогава парите ще бъдат пренасочени към други обекти и ще се изчака 2014 г., когато започва следващият програмен период на европейско финансиране.

На „Пещерско шосе“ до „Била“ и на разклона между Коматево и Първенец се предвиждат  светофари. Рехабилитацията на „Коматевско шосе“ също ще бъде проектирана.

Задължителен елемент от всички бъдещи инфраструктурни обекти ще са осветлението и велоалеите. Отделно за проектиране на велоалеи са заложени 100 хил. лв. Ще изпълнявам приетата от предишния Общински съвет стратегия за велоалеите, подчерта кметът. Трасета за велосипедисти на стойност 4 млн. лв. са предвидени в големия транспортен проект на общината, но ние ще проектираме свързващи различните зони в града велоалеи, допълни той.

През годината ще бъде възложен проект за разширението и инфраструктурни подобрения на Рогошките гробища, както и площадково водоснабдяване на Централните гробища.

Основните критерии при обществените поръчки ще бъдат най-ниска цена и кратки срокове при спазване на всички условия, залегнали в подготвените от общинските специалисти ясни технически задания, отбеляза инж. Иван Тотев.