Вие сте тук: Начало Новини Над 1800 деца приети в детските градини в Пловдив след първото класиране

Над 1800 деца приети в детските градини в Пловдив след първото класиране

Продължаваме да работим за разкриване на повече места в градините, увери кметът инж. Иван Тотев.

Повече от 1000 нови места в детските градини на Пловдив са открити от началото на мандата, като само от началото на тази година техният брой е над 150. Това стана ясно на пресконференция на кмета инж. Иван Тотев и ресорният заместник-кметът на града Стефан Стоянов.

2390 деца кандидатстваха за 1912 места при първото годишно класиране за прием в детските градини. По първо желание са класирани 1802 деца. Има 112 свободни места в детските заведения в районите „Източен”, „Тракия” и „Западен”.  На следващото класиране предстои да бъдат обявени още 580 места, каза Стоянов. На второ красиране очакваме да удовлетворим потребностите от детски градини на около 95 процента от  пловдивчани, допълни той.

Според него, в момента може да се намери място за всяко пловдивско дете, но не в най-предпочитаната от родителите детска градина. Недостиг на места все още има в районите „Южен”, „Северен” и „Централен”. Окончателните данни ще станат известни през юли, когато е третото класиране.

Продължаваме да работим за разкриване на повече места в градините, имаме проекти и за нови детски заведения, така че до края на мандата местата да се увеличат поне с още 1000, увери кметът на Пловдив инж. Иван Тотев. Сред намеренията на общината са откупуването на 4 групи от частна детска градина в район „Северен”, строежът по готов проект на ЦДГ „Мир” в „Западен”, разширението на ЦДГ „Каменица” и нова „Чайка в „Централен”, както и нова детска ясла в квартал Коматево.

Целта на Община Пловдив през този мандат е не само осигуряването на достатъчно брой места, а и по-високо качество на предлаганата услуга , което включва и по-висок битов стандарт, каза още кметът. От началото на мандата над 30 детски заведения бяха основно ремотирани и санирани, припомни той.