Вие сте тук: Начало Новини На кръгла маса в Пловдив дискутираха приоритетите в образованието

На кръгла маса в Пловдив дискутираха приоритетите в образованието

Образованието е изведено като основен стратегически приоритет в предизборната програма на ГЕРБ и при следващ управленски мандат министърът на образованието ще е на ГЕРБ, няма да правим компромиси с коалиционни партньори. Това заяви Цветан Цветанов снощи пред учители, ректори,  университетски преподаватели и други представители на учебни институции в Пловдив, които се включиха в кръгла маса на тема „Образование“. Форумът бе открит от кандидатът за народен представител в листата на ПП ГЕРБ в града под тепетата Менда Стоянова.

„До края на мандата предвиждаме двойно увеличение на заплатите в сектора. Учителите трябва материално да бъдат поощрени, защото работят в област, която гради гръбнака на бъдещия потенциал на нацията и бъдещата ни икономика. С 10-процентния плосък данък и подобряващата се пътна инфраструктура България е атрактивна за инвеститори. Това, което направи в Пловдив кметът Иван Тотев със своя екип и с помощта на държавата, градът се развива като една изключително успешна икономическа зона. Това е функция на доброто управление на местната власт и ангажимента на държавата. Застрашени сме обаче от риска да изпаднем в колапс заради липсата на квалифицирана работна ръка. Затова образованието става номер едно сред приоритетите ни“, посочи Цветан Цветанов.

„Провеждаме задълбочени градски политики в сферата на образованието - от детските градини до висшите училища. Въвеждаме делегирани бюджети, имаме общински програми, по които училищата и детските градини могат да кандидатстват за модернизиране, за закупуване на електронни дъски, мултимедия, таблети.

Гордеем се с уникалната иновативна програма, която създадохме съвместно с пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ - софтуерно инженерство, в която 20 от 30 студенти са с български произход от Украйна, чиято учебна програма е пряко ангажирана с бизнеса.

От особена важност за нас е програмата за изграждане на център за върхови технологии в региона, като Община Пловдив е активен участник“, заяви пред участниците кметът Иван Тотев.

„ГЕРБ много ясно показва ангажимента си за дългосрочно развитие на страната чрез инвестиция в хора, защото каквото и да си говорим, проблем е как да задържим младите хора да останат и изберат кариера в България. Това ще стане, когато има добра среда за работа, професионално развитие и високи доходи, а няма как да го постигнем без качествено образование“, допълни бившият заместник-министър на образованието в първото правителство на Бойко Борисов и кандидат за народен представител Милена Дамянова.

Тя запозна присъстващите с набелязаните в програмата мерки за по-качествено образование на всички нива. Сред тях са обвързването на социалните помощи с посещението в училище, въвеждането на дуалната система на обучение чрез работа. За да се намали агресията в училище, се предвижда осигуряване на възможности за спорт , както и повече психолози и педагогически съветници. Залага се и ръст на средствата за наука.

Участие в кръглата маса взеха и кандидати за народни представители от ГЕРБ в Пловдив-град и Пловдивска област.