Вие сте тук: Начало Новини На Главната откриха изложбата „Забравеният град. Спомен за Пловдив”

На Главната откриха изложбата „Забравеният град. Спомен за Пловдив”

Кметът Иван Тотев: "Тук хората могат да преоткрият Пловдив"

При огромен интерес от страна на пловдивчани на 17.04.2015 г. бе откритата изложба та „Забравеният град. Спомен за Пловдив” на Главната улица, близо до Римския стадион. Изложбата е разказ за преобразяването на Пловдив, представен с малко думи и много изображения, част от които се показват за първи път. Подбрани са общо над 130 фотографии, които бележат европейския път на Пловдив. Изборът е богат, тъй като благодарение на Държавен архив – Пловдив, градът  разполага с най-богатата колекция от архивни фотографии извън столицата.

„Тук хората могат да преоткрият Пловдив. Защото често минаваме край много обекти, които дори не забелязваме, а те носят символите, носят духа на града, те са историята му“, заяви при откриването кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, който е инициатор на изложбата. „Тук виждаме Аптека „Марица“, най-красивата пловдивска сграда според мен, която вече не съществува. Как е възможно? Кои са били тези, които са я разрушили? Ясно е кои. Но нека не повтаряме тези грешки. За щастие виждаме и много оцелели сгради, грижи за които полагаме днес- Къщата с медальона, хотел „Берлин“, сградата на БНБ“, допълни кметът Иван Тотев.

„Това е изложба напомняне. Изложба поука. Напомняме, че много сме загубили, но още имаме и оцелялото трябва да го опазим“, каза от своя страна историкът Владимир Балчев. Според него най-ценното е споменът, който трябва да се пази, за да ни помага и в посоките, и в съхраняването на духа. Именно книгата на Балчев „Забравеният град” е вдъхновител на изложбата, открита по повод Международния ден на културното наследство.

Организатори са ОИ „Старинен Пловдив“ и Държавен архив – Пловдив, а инициатор е кметът инж. Иван Тотев.