Вие сте тук: Начало Новини Музей на открито в Античния театър ще привлича туристи

Музей на открито в Античния театър ще привлича туристи

Слязох под сцената на Античния театър. Знаете ли какви чудеса има там? Същински музей! Подобно нещо съм виждал само в Рим, разказа кметът инж. Иван Тотев.

Проектите за Античния театър ще са първите задачи на новото общинско предприятие „Европейски политики”. Кметът на Пловдив подписа предложението за неговото създаване, което ще бъде гласувано на насрочената за 19 януари сесия на Общинския съвет. В предприятието ще работят 15 души, които сега са пръснати в различни звена на общината. Към дирекцията по общинска собственост ще има специалист, който ще осъществява координацията с предприятието.

Европейските политики бяха един от най-слабите и критикувани ресори в предишния мандат. Сега ще ясно кой за какво и как отговаря при  подготовката и управлението на проектите, както и  за усвояване на европейските фондове, подчерта инж. Тотев.

За по-нататъшното социализиране на  Античния театър ще се кандидатства с проект за около 300 хиляди лева по програмата „Красива България”, което ще позволи изграждането на художествено осветление, гримьорни и асансьор за реквизит. Отделно от общинския бюджет ще бъдат отпуснати 80 хиляди лева за проектиране на музей на открито под сцената, където има високи 3 метра катакомби. Там ще бъде създаден и пункт за туристите, откъдето те ще получават индивидуални слушалки с електронен  екскурзовод, който на няколко езика ще разказва историята на театъра. Сега посетителите не знаят какво да видят и няма какво да ги задържи, припомни болката си кметът.

100 хиляди лева се предвиждат за археологически разкопки. В търсене на решения за по-ефективното управление на богатото културно-историческо управление се подготвя конференция с участието на историци, археолози, представители на академичната общност, архитекти и други специалисти. Целта е да се привлекат хора, които разбират и с тяхна помощ да се направят най-добрите задания за възлагане на проектите.

Водният и транспортният проект на Пловдив няма да са сред ангажиментите на ОП „Европейски политики”, тъй като са на специалното внимание на Министерския съвет.