Вие сте тук: Начало Новини Музеите с рекорд за откриването на Пловдив - Европейска столица на културата

Музеите с рекорд за откриването на Пловдив - Европейска столица на културата

Рекордна посещаемост отчетоха музеите и обектите в Стария град по време на откриващия уикенд за Пловдив - Европейска столица на културата. Над 10 хиляди посетили са преминали за два дни през къщите в Стария Пловдив, в Природонаучния, Етнографския, Археологическия и Историческия музеи. Общите приходи надхвърлят 12 000 лева, като за определени възрастови категории входът бе безплатен. Това обявиха на пресконференция кметът на Пловдив инж. Иван Тотев и заместникът му по култура и туризъм Александър Държиков.

2567 души са посетили Природонаучния музей за двата дни и още 3000 деца и младежи до 18 години, за които посещението в музея е безплатно. Приходите от билети са 7672 лева. 800 души са посетили „Музейко“ през втория ден, като най-много са били ученици с родители.

300 продадени билети има в Етнографския музей, а приходите са 1400 лева.

Над 30 000 души са посетили квартал „Капана“ за дните на откриващия уикенд. За всички дни има увеличено посещение на обектите на Старинен Пловдив, приходите са 1500 лева, въпреки че много от обектите са работили изцяло безплатно, като Балабановата къща.

„Такъв интерес от посетители не е имало досега, дори когато са били безплатни, по време на „Нощ на музеите““, обясни заместник-кметът Александър Държиков.

Инвестициите, които направихме в Природонаучния музей се възвръщат много бързо, сподели кметът Иван Тотев. Стана ясно, че се предвижда рекламни шалчета като тези за откриващия уикенд да се продават в туристическите информационни центрове, като се обмисля и техен летен вариант.