Вие сте тук: Начало Новини Модернизират Цар Симеоновата градина с 5 милиона лева безвъзмездна помощ

Модернизират Цар Симеоновата градина с 5 милиона лева безвъзмездна помощ

Средствата са по спечелен от община Пловдив проект "Зелена и достъпна градска среда".

Цар Симеоновата градина ще се превърне в парк, с който ще се гордее целият град. Това заяви кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, който подписа договора за финансиране на модернизацията на Цар Симеоновата градина в размер на 5млн. лв.

Средствата са безвъзмездна помощ по спечеления от общината проект „Зелена и достъпна градска среда”  по оперативна програма "Регионално развитие" на Министерството на регионалното развитие и благоустройство.

Процедурите започват още днес, към октомври се очаква началото на изпълнението, а срокът за завършването се предвижда до края на 2014 г. Нито за миг обаче централният пловдивски парк няма да бъде затворен. Нещо повече – процесът по модернизацията ще бъде прозрачен и публичен, така че всяка заинтересована организация и всеки гражданин могат да се включат в управлението на проекта.

В проекта са включени много мерки за опазване на зелената система – като се започне от автоматичната поливна система, каквато досега няма в страната, увеличаване на зелените площи с около 3 хил. кв. м, обгрижването на досега съществуващите дървесни видове и засаждането на нови, подмяна на парковите елементи като алеи, пейки и осветление, добавяне на художествено осветление както в зелената система, така и около всички паметници в градината, съобщи инж. Тотев.

Акцент в проекта е изграждането на нови фонтани. Те ще бъдат три вида – сухи, невиждани досега в града, както и фонтани с програми и със звуци и светлина. Решен ще бъде и проблемът с паркирането на автомобили в тази зона на Пловдив, изброи кметът.

Целта е с възстановяването на зеленината, на някогашните фонтани и павилиони Цар Симеоновата градина да се приближи максимално към своя автентичен вид от времето преди голяма част от нея да бъде „превзета” от бетона.

Пловдивчани могат да разгледат извадки от идейния и техническия проект за модернизацията на Цар Симеоновата градина в изложбата, експонира на наплощад „Стефан Стамболов” пред сградата на общината, както и на електронната страница projects.plovdiv.bg.