Вие сте тук: Начало Новини Министър-председателят Бойко Борисов преряза лентата на нов завод за автомобилни части

Министър-председателят Бойко Борисов преряза лентата на нов завод за автомобилни части

Най-новият и модерен завод на Одело Фабра за производство на предни и задни светлини на автомобили днес беше открит в индустриалната зона близо до Пловдив. Премиерът Бойко Борисов преряза лентата в присъствието на официални гости, сред които кметът Иван Тотев, народни представители, собственици и служители на завода, заместник-кметът Стефан Стоянов и други.

Турската компания избра България за инвестиции заради благоприятните условия за бизнес и квалифицираната работна ръка, като в София има изграден развоен център, където 40 инженери работят по дизайна на предни и задни светлини за автомобилната индустрия.

Първата копка на завода край Пловдив беше направена преди малко повече от година. Инвестицията до момента е 40 милиона евро. Очаква се до 2023г. да бъдат назначени 450 служители, а годишният оборот да достигне 60 милиона евро. В плановете на компанията са и изграждането на втори завод след 2-3 години.

„Инвестиции като тази са може би най-важните. България произвежда все повече. Делът на индустрията наближава 29% от БВП. Целта е да произвеждаме все по-сложни и уникални неща“, заяви вицепремиерът Томислав Дончев. Той подчерта добрия пример на град Пловдив като индустриален център, най-бързоразвиващият се в Югоизточна Европа.

„Пътят Пловдив-Асеновград стана много добър. Преди седмица открихме 200 нови места на Бош в София. В България се прави софтуера на Бош за всички електрически хибриди автомобили“, конкретизира премиерът Бойко Борисов и благодари на български работници, инженери и програмисти за добрата работа, с което привличат още повече инвеститори.

Той не скри радостта си от факта, че висококвалифицирани кадри са започнали да се връщат от работа в чужбина. Министър-председателят не пропуска на коментира и темата за летище „Пловдив“, като сподели, че желанието му е то да се превърне в Балкански хранителен хъб и да се използва на пълни обороти.