Вие сте тук: Начало Новини Министър Павлова и Иван Тотев на среща за инициативата JESSICA

Министър Павлова и Иван Тотев на среща за инициативата JESSICA

Пловдив може да спечели до 100 милиона лева по важен за градското развитие проект.

Това е общата сума, за която шестте най-големи български градове след София могат да кандидатстват по инициативата JESSICA.

При голям интерес от страна на бизнеса и представители на различни институции премина състоялият се днес по инициатива на кмета на Пловдив инж. Иван Тотев информационен ден на JESSICA. Лично министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова дойде под тепетата, за да разкаже подробности за възможностите, които се откриват пред града.

JESSICA е дългосрочно нисколихвено кредитиране на социално значими проекти с голямо обществено значение, които генерират приходи.  Дългосрочните инвестиции могат да се възстановяват през следващите години, обясни министър Павлова. 100-те милиона не са разпределени между градовете, а в конкурентна надпревара един от тях – най-добрият,  може да спечели цялата сума. Затова много бързо трябва да се действа, виждам големия интерес в залата. Инициативата финансира проекти на публично-частни партньорство и дори частни, стига те да срещат широка обществена подкрепа и да са част от общия устройствен план. Знам, че господин Тотев е готов за партньорство и има волята и упорството да реализира това партньорство, подчерта министър Павлова.

Проекти може да се подават още от утре. Те може да са свързани с изграждането на спортни съоръжения, паркове, луна паркове, картинг писти, пазари и тържища, всякакви атракциони, съчетани с красиви зелени площи, даде пример Лиляна Павлова.

Кметът инж. Иван Тотев сподели идеята Пловдив да се възползва от възможностите на програмата за  изграждането на втори гребен канал, за модернизирането зоокъта и цялостното облагородяване на зоната за спорт и отдих.

Според изискванията на JESSICA 50 процента от средствата трябва да се инвестират до края на 2013 г., 80 на сто - до края на 2014-а, а до 30 юни 2015 г. – всичките 100 процента.