Вие сте тук: Начало Новини Малката базилика с осигурен транспортен достъп

Малката базилика с осигурен транспортен достъп

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев даде старт на строително-монтажните работи, с които ще се осигури транспортен достъп до археологическия обект „Малката базилика на Филипопол” откъм бул. „Княгиня Мария Луиза”.

До края на април ще е готов паркинг за автобуси и леки коли, както и подход за хора с увреждания. Стойността на проекта е 150 хил. лв.

Малката базилика е един от най-важните обекти за самочувствието на пловдивчани като жители на един от най-древните градове, отбеляза инж. Тотев. Проектът за цялостното й изграждане и възстановяване е на стойност 1,3 млн. лв., а партьори по него са Министерството на културата, фондация „Америка за България” и общината.

Като стопанин на обекта, общината ще го превърне в музей на мозайките, тъй като в Пловдив се намират едни от най-добре запазените световни образци, но сега само малка част от тях са експонирани в Археологическия музей, а повечето отлежават по складове.

Като част от проекта се разкрива също една кула от източната крепостна стена, изгражда се амфитеатрална сцена със седалки в античен стил, което да придаде допълнителна привлекателност на Малката базилика.

Общината работи интегрирано, за да заеме обектът съществено в място в туристическите маршрути на Пловдив, подчерта инж. Тотев. Предстои първа копка на цялостната реконструкция на ул. „Цар Георги  Тертер”, което ще улесни достъпа до Малката базилика и от северната й страна, осъществявайки връзка със Стария град.

След откриването на обекта намеренията на кмета са да насочи усилия по възстановяването на Голямата базилика. Общинският съвет вече взе решение, с което поиска държавата да прехвърли на общината обекта за стопанисване и управление.