Вие сте тук: Начало Новини Лазар възкръсва в гробницата на Филипопол

Лазар възкръсва в гробницата на Филипопол

Подобно нещо по нашите земи досега не е откривано, съобщи ръководителят на археологическите разкопки Мая Мартинова пред кмета на Пловдив инж. Иван Тотев, който посети обекта.

Възкресението на Лазар и други библейски сцени са изобразени в стенописите върху дългите стени на новооткритата зад бившия партиен дом в Пловдив гробница.

Подобно нещо по нашите земи досега не е откривано, най-близките паралели са катакомбите в Рим, съобщи ръководителят на археологическите разкопки Мая Мартинова пред кмета на Пловдив инж. Иван Тотев, който днес посети обекта.

Християнски символи – кантарос с два пауна, символ на живота, са разкрити и върху двете къси стени на гробницата. Подобна сцена е представена и в базиликата до Католическата църква.

Тази находка е поредното доказателство колко голям и значим е бил нашият град. Многото на брой некрополи в Пловдив говорят за уседнал живот през хилядолетията, коментира инж. Тотев.

Тъй като находката се намира сред сложна инфраструктура – в средата на улица с действащ газопровод, тя ще бъде демонтирана и експонирана в подходяща обстановка, допълни кметът.

Гробницата от южния некропол на Филипопол датира към началото на IV век, но точно прецизиране се очаква след окончателното почистване и сериозна научна работа по изображенията, разказа археолог Мартинова. Открита е в началото на юни при изкопни работи на ЕВН. Освен че веднага информира компетентните институции, дружеството пое финансирането на разкопките.

По план вървят и проучванията на Форума, съобщи още Мартинова. Това са първите нови археологически разкопки в Пловдив от около 30 години насам, предприети от инж. Иван Тотев в изпълнение на част от предизборната му програма.