Вие сте тук: Начало Новини Квартал Капана пръв носител на награда на Камарата на архитектите в България

Квартал Капана пръв носител на награда на Камарата на архитектите в България

Браншовата организация учреди наградата "Пазител на българското архитектурно наследство". Отличието ще се дава ежегодно по време на Годишните архитектурни награди

Единственият квартал на творческите индустрии в България Капана стана носител на наградата "Пазител на българското архитектурно наследство". Номинацията е направена от Камарата на архитектите в България и бе обявена публично по време на официалната церемония по връчване на Годишните архитектурни награди за 2019-а година.

Идеята на браншовата организация е да отличава за в бъдеще инвестициите в опазване на архитектурното наследство. За арх. Мартин Христов, зам. - председател на Камарата един от най-добрите начини да се запази една стара сграда, която е паметник  е като и се намери нов живот, да се адаптира към съвремието. „ Новите функции на сградите добавят допълнителна стойност за инвеститорите със своите качества на архитектурни паметници“, споделя още Христов по време на церемонията.

Капана е сред водещите проекти за Пловдив 2019, стартирал още в етапа на подготовка на града в надпреварата за Европейска столица на културата. През последните пет години, с подкрепата на местната власт и перспективите, които общинска фондация „Пловдив 2019“ открива и развива в Капана, кварталът  отново е припознат като реален културен топос. От един забравен квартал с малки улички, които се използват за паркинг на коли се преобразява до такава степен, че се превръща в любимо място за срещи с приятели, открити концерти и възможност да се докоснеш до творчеството  наразлични творци.

Проектът Капана - квартал на творческите индустрии, е част от платформата“трансформиране“, клъстера Градски мечти, посветен на дългосрочната и устойчива намеса в градския пейзаж, преоткриването и оживяването на запустели градски пространства, изпълвайки ги  с културно съдържание.

Виждайки трансформацията на квартал Капана и други градове в България решават да последват този пример и да възродят своите свои стари и забравени квартали. Такива са квартал Таляна във Варна и Самоводска чаршия във Велико Търново.

Припомням, че преобразяването на известния като „занаятчийския квартал” – Капана, започна през 2014 година по инициатива на кмета на Пловдив инж. Иван Тотев.  От общинския бюджет бяха инвестирани милиони левове в дейностите за обновяването на Капана и връщането му в активния градски живот като зона за изкуство и култура. В запуснатия само до преди пет години квартал оживлението се усеща с всеки изминат ден. След обновяване  на инфраструктурата и визията на Капана бе създадена подходяща среда за различни дейности и индустрии. Днес Капана е притегателно място за пловдивчани и гости от цял свят.