Вие сте тук: Начало Новини Културен и образователен обмен договориха вицегубернаторът на Санкт Петербурк и кметът на Пловдив

Културен и образователен обмен договориха вицегубернаторът на Санкт Петербурк и кметът на Пловдив

Възможностите за студентски и ученически обмен, подкрепа за Европейска столица на културата и участия в различни културни мероприятия обсъдиха по време на среща кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров, вицегубернаторът на Санкт Петербург Сергей Мовчан и началникът на кабинета Александър Назаров.

„Чест е за нас, че сме побратимени с такъв голям град като Санкт Петербург“, с тези думи кметът Иван Тотев се обърна към гостите. „Покрай реализацията на проекта Европейска столица на културата 2019 е необходимо да засилим партньорството помежду си и разбира се да направим съвместни проекти“, допълни още той.

Споразумението за побратимяване на Пловдив и Санкт Петербург е подписано от през 1980 година, припомни Сергей Мовчан. Той отправи официална покана абитуриенти да посетят и видят празника на Алените платна, когато в един ден с големи тържества и концерти в края на май учениците отбелязват успешното завършване на средното си образование в руския град.

Основна тема на разговорите бе и възможността за обмяна на опит по отношение на центровете за върхови технологии, за които има планове да се правят в България и така наречения научно-технически офис в Санкт Петербург.

Кметът Иван Тотев посочи, че Община Пловдив работи тясно и е медиатор между бизнеса и университетите по отношение на подготовката на кадри и осигуряване на обучения в съответствие с нуждите на компаниите.

Кметът Иван Тотев разказа и покани състави от Санкт Петербург да участват във фолклорния фестивал, който се организира всяка година в края на месец юли в Пловдив.