Вие сте тук: Начало Новини Кулинарен фестивал в Пловдив събра традициите и обичаите на 17 държави

Кулинарен фестивал в Пловдив събра традициите и обичаите на 17 държави

Кметът Иван Тотев: Под един покрив можем да се докоснем до тези държави, които цял живот може да не обиколим.

Кметът на Община Пловдив инж. Иван Тотев съвместно с председателя на Общинския съвет Савина Петкова и заместник-председателя Радослава Ташкова, заместник-кметовете Амелия Гешева, Георги Маринов, кметът на район „Западен” Димитър Колев официално откриха първия по рода си Международен кулинарен фестивал – „България посреща вкусовете на света”.

„Радвам се, че Пловдив е един от седемте града, в който се провежда тази кулинарна инициатива, че тук са представителите на различни посолства и представителства и по този начин пловдивчани и гостите на града ще могат да се докоснат до всяка една от държавите без да е необходимо да ходят лично там.”, обърна се към присъстващите кметът Иван Тотев.

В рамките на кулинарния фестивал на едно място бяха събрани кулинарните традиции, обичаи и многообразие на цели 17 държави. На събитието бяха посланици и представители на Румъния, Израел, Индонезия, Италия, Мексико, Индия, Венецуела и САЩ и разбира се България като страна домакин. Можеха да се опитат най-различни традиционни и нетрадиционни ястия, приготвени от шеф-готвачи, български вина и подбрани млечни продукти.

Организатори на събитието са Министерство на туризма, GTC-България, Кулинарна академия HRC, Международен женски клуб и 17 чуждестранни посолства у нас.

„Тук събираме държави с много различна и дори екзотична кухня и то от такива, които може би един човешки живот няма да стигне, за да бъдат обиколени всичките. Но тук, на едно място, под един покрив можем да се докоснем до тези държави. Храната олицетворява съответната страна, тук ще можем да се докоснем до част от нея – културата, хората, да опознаем различните вкусове от различните места”, сподели още кметът Иван Тотев.

Целта на събитието е кулинарните традиции, обичаи и многообразието на културите по света да бъдат събрани по едно и също време в България. Всеки от седемте градове – домакини да представи страната ни с типичните за съответния град и регион вкусове и традиции.

„Кухнята на Пловдив“ използва в рецептите си автентичен чувен на 126 години, а посетителите дегустираха повече от 10 различни блюда и питета, характерни за града и региона.

На специални щандове се продават сувенири, изработени от пловдивски деца, които могат да бъдат закупени с благотворителна цел. Приходите от благотворителния базар, както и средствата от символичната входна такса ще бъдат предоставени в подкрепа на Фондация „Искам бебе“ – клон Пловдив, която подпомага двойки с репродуктивни проблеми.