Вие сте тук: Начало Новини Концесията за спирките пред разваляне

Концесията за спирките пред разваляне

Комисията за следприватизационен контрол реши концесията за спирките да бъде прекратена, съобщи кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.

Казусът е много сериозен и за неговата юридическа обосновка ще е нужно време, така че предложението ще бъде внесено за гласуване от Общинския съвет през март, обясни кметът. Политиката през този мандат ще е ориентирана към прекратяване на всяко съдружие и договор, от които няма и помен от първоначално замислените обществени ползи, коментира той.

Според него ситуацията с концесията за спирките, макар и сложна, не е безнадеждна. Два и половина месеца екип от юристи търси оптимален изход от проблема в полза на обществения интерес. Ако продължаващата вече близо 10 години агония не бъде решена възможно най-скоро, нито в края на този, нито в следващите поне два мандата Пловдив ще разполага с подходящи за ХХI век спирки.

ГЕРБ е партия, за която най-важен е именно общественият интерес. Преразглеждаме всички договори, които не работят в полза на гражданите, готови сме да ги прекратим. ГЕРБ дойде на власт, за да промени статуквото, подчерта инж. Тотев. Всички досегашни решения на местния парламент по договора за спирките са били в полза на концесионера, отбеляза той.

Кметът призна, че очаква съдебни дела след прекратяването на концесията, но е убеден, че всички заплахи от предишните управляващи за неустойки в размер на близо 10 млн. лв. са силно преувеличени. Според юристите в неговия екип общината има добри шансове за изход в полза на пловдивчани. Няма да търпим Пловдив да е единственият голям град, в който не стига, че целият градски транспорт е 100 процента частен, ами и спирките са в отвратително състояние, допълни той.