Вие сте тук: Начало Новини Комисията по култура в Европейския парламент за първи път заседава в Пловдив

Комисията по култура в Европейския парламент за първи път заседава в Пловдив

На 10-ти октомври, сряда, в 9.00 часа гостите ще бъдат приети от кмета инж. Иван Тотев.

По покана на евродепутата Емил Стоянов през следващите три дни Пловдив ще бъде домакин на изнесено заседание на Комисията по култура, образование и медии на Европейския парламент. Тази вечер в града под тепетата пристигат  членове на комисията, начело с председателя й Дорис Пак.

На 10-ти октомври, сряда, в 9.00 часа гостите ще бъдат приети от кмета на Пловдив инж. Иван Тотев. Той ще запознае членовете на Комисията по култура, образование и медии на Европейския парламент с уникалното културно, историческо и археологическо наследство на града ни.

В деловата програма са предвидени срещи с министъра на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, зам.-министъра на културата Митко Тодоров, с ректорите на висши учебни заведения в Пловдив.

В третия ден от визитата евродепутатите ще разговарят с представители на неправителствени организации, на Регионалната библиотека в Пловдив, с Председателя на  Комисията за култура, гражданско общество и медии към Народното събрание, както и с вицепрезидента на Република България г-жа Маргарита Попова.

Делегация на Комисията по култура, образование и медии на Европейския парламент за първи път ще проведе свое заседание в България, като домакин ще е Пловдив.

Това посещение е голям успех, тъй като за 5 години Комисията по култура прави само 4 изнесени заседания. Другите й заседания са предварително преразпределени между столиците на културата за съответната година и председателстващата Евросъюза държава. Тази визита ще позволи на повече евродепутати да се запознаят с културното богатство на България и по-специално на Пловдив.

"Това е изключителен успех и за България, и за Пловдив и се радвам, че моите колеги откликнаха позитивно на поканата ми", заяви евродепутатът Емил Стоянов.

В делегацията участват председателят на парламентарната комисия Doris PACK (ЕНП, Германия), заместник-председателят ѝ Morten LØKKEGAARD (АЛДЕ, Дания), както и петима нейни членове - Santiago FISAS AYXELA (ЕНП, Испания), Емил Стоянов (EНП, България), Sabine VERHEYEN (ЕНП, Германия), Cătălin Sorin IVAN (С&Д, Румъния) и Georgios PAPANIKOLAOU (ЕНП, Гърция).