Вие сте тук: Начало Новини Кметовете Иван Тотев и Андрий Садовий подписаха побратимяването на Пловдив и украинския град Лвов

Кметовете Иван Тотев и Андрий Садовий подписаха побратимяването на Пловдив и украинския град Лвов

Целта е да бъдат поставени основите на по-тясно регионално сътрудничество като израз на подкрепата и приятелските взаимоотношения.

Точно в 12 часа днес в Лвов бе подписано Споразумение за сътрудничество между град Пловдив и украинския град. Подписите под документа за побратимяване поставиха кметът на Пловдив инж.Иван Тотев и кметът на Лвов Андрий Садовий, който е и председател на Общинския съвет. На тържествената церемония присъстваха представители на общинската администрация на града-домакин, медии и членовете на българската делегация:  председателят на Общинския съвет Савина Петкова, заместник –кметовете на община Пловдив Амелия Гешева и Розалин Петков, ректорът на Пловдивския университет проф. Запрян Козлуджов, Н.Пр. посланикът на България в Киев Красимир Минчев, почетният консул на Украйна в Пловдив инж. Димитър Георгиев, почетния консул на България в Лвов Виктор Нотевский.

Целта на подписването на днешното споразумение е да бъдат поставени основите на едно по-тясно регионално сътрудничество във всички сфери като израз на подкрепата и приятелските взаимоотношения по пътя на Украйна към присъединяване към Европейския съюз. В рамките на проведените предварителни разговори и осъществени срещи по време на визитата бяха затвърдени общите цели и приоритети в програмите за управление на двете общини, както и многобройните сходства между Пловдив и Лвов.

„Убеден съм, че първата крачка трябва да бъде направена от администрациите. След нея се дава път на културния обмен, след който винаги идва и бизнеса“, каза кметът инж. Иван Тотев. „Пловдив има богат опит и постигна много в последните 10 години след приемането ни в Европейския съюз. От всичко, което видях, аз съм твърдо убеден, че Лвов има целия потенциал да се развива още по успешно, за да се затвърди като център за култура, туризъм и инвестиции на европейско ниво. Ние сме готови да окажем пълна подкрепа, да споделим своя опит и да работим заедно в името на просперитета на двата града. Намерихме много общи допирни точки и набелязахме конкретните първи стъпки, които ще бъдат реализирани още до края на тази година“, заяви кметът на Пловдив. След размяната на протоколните подаръци, всички присъстващи от българска и украинска страна си направиха обща снимка за спомен.