Вие сте тук: Начало Новини Кметът убеждава Шанхай да инвестира в Пловдив

Кметът убеждава Шанхай да инвестира в Пловдив

Пловдив е естественият център за икономическо развитие на региона, втори по големина в страната, но първи по красота и древност, заяви кметът Иван Тотев пред гости от Шанхай.

7-членната делегация на Шанхайския муниципален народен конгрес (ШМНК) - градския общински съвет на Шанхай  е на двудневно посещение в Пловдив в рамките на официалната им визита в България от 7 до 12 декември по покана на народния представител  Костадин Язов, член на групата за приятелство България - Китай на 41-ото Народно събрание, на Столична община и на Общински съвет - Пловдив и със съдействието на Генералното консулство на Република  България в Шанхай.

Това е първото посещение на орган на китайското местно самоуправление в България, подчерта Джу Йенуен,  член на Постоянния комитет, зам.-председател на комисията по законодателство и заместник генерален секретар на Общинския народен съвет в Шанхай.

Шанхай е най-големият град в Китай и най-натовареното пристанище в света. Има 23 милиона души население. Името Шанхай означава "над морето". Муниципалитет Шанхай, заедно с още 3 китайски града има статут на провинция. Брутният вътрешен продукт на шанхайската икономика за 2010 г. възлиза на 256,3 милиарда щатски долара, по-голям от БВП на 36-тата в света Финландия например. БВП на глава на населението е 11 134 долара, на първо място в Китай по този показател, разказа Джу Йенуен в началото на срещата си с кмета.

Китай желае да инвестира в България. Запознавайки се с възможностите на Пловдив, след завръщането си в Шанхай делегацията ще ги представи пред големите национални корпорации, допълни той и поздрави Иван Тотев за избирането му за кмет, като му пожела успехи.

Ние ще развиваме и задълбочаваме създадените досега връзки с градове и региони. В случая обаче става дума за един от най-значимите градове в Азия – от Шанхай можем да почерпим опит  в управлението на всяка система от обществения живот, като се започне от управлението на отпадъцитеи се стигне до транспортната инфраструктура, отговори инж. Тотев.

Заради своето стратегическо място в центъра на Балканите, Пловдив е естествен кръстопът на всички значими пътища, смята той. Железопътната линия ще се превърне в основен  жп-коридор между Пекин и Лондон,  с летището, което имаме, ние сме потенциална дестинация за стъпване на нов бизнес в Европа изобщо, а с прокопаването на тунела под Босфора Пловдив е първият голям европейски град по този нов коридор, увери кметът.

В програмата на визитата са включени срещи с бизнеса и посещение на индустриални зони. Ще направим презентация на всички възможности за правене на бизнес в Пловдив, допълни инж. Тотев.