Вие сте тук: Начало Новини Кметът се съобразява с експерти за археологията на Пловдив

Кметът се съобразява с експерти за археологията на Пловдив

Мнението на експерти в областта на археологията, архитектурата и урбанистиката за културното наследство на Пловдив е много важно за нас и ние ще се съобразим с него.

Това заяви кметът на Пловдив инж. Иван Тотев в началото на днешната сесия на започналата вчера двудневна конференция „Археология и градска среда”, организирана от община Пловдив и общинската фондация „Пловдив 2019”.

Сред основните му кметски приоритети е да накара миналото на Пловдив да започне да работи за бъдещето на Пловдив. Още в първата година от мандата залагаме 150 хил. лв. за проектиране на централната градска част, за първи път от близо 30 години заделяме пари за археологически разкопки, 350 хиляди предвиждаме за Одеона, подчерта инж. Тотев.

С проект за Небет тепе ще кандидатстваме за около 2 млн. лв. от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Задействани са процедурите, с които общината ще поиска от държавата да й прехвърли за управление Малката и Голямата базилика, допълни кметът.

Според него културно-историческото богатство на града е особено предимство в съревнованието за избор на европейска културна столица през 2019 г. Подобни форуми, смята той, могат да станат традиционни и на тях да се дискутира случващото се в Пловдив от археологическа гледна точка.

Двудневната конференция с международно участие се фокусира върху две основни тематики - "Археологическият капитал на Пловдив: опазване, социализация и развитие" и "Пловдивски топоси - Стария град, Главната улица, Капана, съвременни интерпретации и политики за развитие".