Вие сте тук: Начало Новини Кметът подписва договора за големия транспортен проект

Кметът подписва договора за големия транспортен проект

С реализирането му ще бъде изградена система за управление на градския транспорт, 48 км нови велоалеи, оптимизиране на системата за светофарен контрол на 50 кръстовища.

Модернизацията на 50 кръстовища в Пловдив, която освен система за управление, включва и съпътстващата около тях инфраструктура – тротоари, бордюри, звукова сигнализация за незрящите са само част от големия транспортен проект.

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев подписва днес в Министерството на регионалното развитие и благоустройство договора, след което започва изпълнението на проекта. Финалната обща стойност е 41 463 596 лв., като съфинансирането от страна на общината е 2 843 351, 25 лв.

След подписването предстои конкурс за избор на екип от специалисти, който да управлява проекта. Ще предприемем процедурата за възлагане на електронното таксуване, тъй като за него вече е разработен проект. Системата за управление на градския транспорт и светофарите, както и 48-те километра велоалеи, са на двустепенен принцип – проектиране и изграждане, разказа инж. Тотев.

Чрез електронното таксуване ще се знае в реално време в кой автобус колко пътници са се качили и точно тогава ще можем да направим най-добрата транспортна схема, коментира той. Системата позволява времеви и групови билети за цялата градска мрежа или за отделни линии.