Вие сте тук: Начало Новини Кметът направи първа копка на „Цар Георги Тертер“

Кметът направи първа копка на „Цар Георги Тертер“

Инж. Иван Тотев още на следващата сесия предлага на Общинския съвет да гласува заделяне на средства за проектиране на основни пътни обекти в район „Южен“.

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев и кметът на район „Централен“ Райна Петрова направиха първа копка на ул. „Цар Георги Тертер“.

Това е много важна улица, тъй като тя е неизменна част от обекта Малката базилика, за който през последните две години се полагат много усилия, заяви кметът и припомни, че само преди около месец направи първа копка и на паркинга за туристически автобуси пред самия обект на бул. „Княгиня Мария Луиза“.

Решаваме проблема не само с Малката базилика, но и важен градоустройствен въпрос, тъй като в последните години в тази част на „Централен“ бяха построени много жилищни кооперации и тук живеят хиляди хора, коментира инж. Тотев. Тази година това е първата улица, където паважната настилка ще бъде заменена с асфалт, допълни той.

Извършваме цялостна реконструкция с подмяна на подземната инфраструктура, изграждане на нова канализация, дъждоприемни шахти, подземна кабелна мрежа, тротоари и осветление.  Пътното платно ще бъде разширено с 1 метър, съобщи  Райна Петрова. Проектът и процедурите са подготвени от районната администрация, а общината осигури необходимото финансиране в размер на 330 хил. лв.

Това е поредната първа копка през 2013 г., а още е месец април. Доказваме волята на Община Пловдив да решава проблемите. Важно е да се знае колко много обекти вече започнахме и още колко много предстои да стартират.  Това показва, че слоганът „Градим Пловдив“, с който ГЕРБ спечели изборите през 2011 г., се превръща в реалност, подчерта инж. Тотев.

Кметът увери, че тази политика продължава. Още на 16 май предлага на Общинския съвет да гласува заделяне на средства за проектиране на основни пътни обекти в район „Южен“. Паважът на бул. „Македония“ и ул. „Даме Груев“ също ще бъде заменен с асфалт, като „Македония“ ще бъде продължена до бул. „Александър Стамболийски“. Проектиране ще се извърши и на пътни отсечки в кварталите Беломорски и Остромила.

Общата сума за проектиране е около 180 хил. лв. Това са реализирани икономии от процедурите по проектиране, които общината е извършила до момента.