Вие сте тук: Начало Новини Кметът на Шънжън води мегакомпании на Българо-Китайски бизнес форум

Кметът на Шънжън води мегакомпании на Българо-Китайски бизнес форум

Кметовете на Шънжън Цин Ксу и на Пловдив - Иван Тотев ще подпишат споразумение за побратимяване на двата града.

Един от най-успешните кметове Цин Ксу на един от най-успешните градове в Китай – 16-милионият по последни данни Шънджън, класиран от списание „Форбс” на второ място като най-добър град за бизнес в света, пристига в България, за да подпише с кмета на Пловдив инж. Иван Тотев споразумение за побратимяване между двата града.

С него идва и 50-членна бизнес делегация от собственици и генерални директори на някои от най-мощните високотехнологични компании в света, които от 24 до 26 март ще участват в българо-китайски икономически форум в Новотел „Пловдив”. Организатори на престижното събитие са са Община Пловдив, Община Шънджън, Българо-Китайската Асоциация за бизнес развитие /БКАБР/ и Китайският съвет за насърчаване на международната търговия при Съвета на Шънджън /CCPIT Шънджън/ съвместно с посолството на Китайската народна република в България.

Нивото на участниците от китайска страна е  изключително високо – собственици и генерални директори на мегакомпании с годишен оборот от няколкостотин милиарда долара.

Продължаваме да представяме възможностите, културния, научния и икономическия потенциал на Пловдив и да убеждаваме китайските партньори защо нашият град е най-подходящ за инвестиции, отбеляза инж. Тотев.

Това е тема с продължение, тъй като през последните няколко години - с презентацията си на форума в Шанхай през 2012 г., след най-големия българо-китайски икономически форум миналата пролет в града ни, Пловдив е общината, която поддържа най-задълбочени и тесни контакти с Китай.

Чест и отговорност за нас е, че Шанджън, който се побратимява само с по един град от държава, в България предпочете Пловдив, впечатлен от древната му история и съвременен потенциал, коментира председателят на Общинския съвет арх. Илко Николов, който от пловдивска страна ръководеше преговорния процес по подписването на споразумението.

Още това лято тук ще гостува Филхармонията на Шънджън, а в китайския град на Пловдив безвзмездно ще бъде предоставено офис помещение.

Когато през август 2013 г. Общинският съвет гласува решението,  някои бяха скептично настроени, че това ще е поредното побратимяване на хартия, припомни председателят на Българо-китайската асоциация за бизнес развитие Ангел Христозов. С петте промишлени зони, обединени в икономическа зона „Тракия”, Пловдив и съседните общини имат готовност да предложат площи за привличане на инвестиции, свързани  с високите технологии. Според него, предстоящит бизнес форум е безпрецедентен за България.