Вие сте тук: Начало Новини Кметът на Пловдив посрещна колегата си от Окаяма за 40 години побратимяване

Кметът на Пловдив посрещна колегата си от Окаяма за 40 години побратимяване

Иван Тотев изрази благодарност към японския външен министър за присъдената на Пловдив специална грамота.

Кметът инж. Иван Тотев посрещна в Пловдив делегация от японския град Окаяма, водена от кмета Шигео Такая и председателя на Общинския съвет Нобухиро Норитаке. Поводът за гостуването е 40-тата годишнина от побратимяването на градовете Пловдив и Окаяма. Гостите бяха приветствани и от председателя на Общинския съвет архитект Илко Николов.

Щастлив съм, че в моя мандат се навършват 40 години от подписването на споразумението. Четири десетилетия побратимяване са значителен период - това е половин човешки живот, заяви кметът инж. Иван Тотев. Той изрази удовлетворение, че през това време, въпреки големите разстояния, дружбата между двата града не само не е намаляла и изстинала, а напротив – тя се задълбочава.

Особено се радвам, че тук има толкова много хора от Окаяма, които ще имат възможността да разгледат и почувстват духа на нашия град - най-стария жив град на Европа – каза Иван Тотев. Той изрази благодарност към японския външен министър за присъдената на Пловдив специална грамота по повод побратимяването с Окаяма.

От своя страна Шигео Такая заяви, че се радва, че ще се насладят на чара и красотата на Пловдив и благодари за топлия прием.

Гостите и домакините заедно разгледаха подредената на площад „Стефан Стамболов“ фотоизложба със снимки от Окаяма. Преди месец изложба с фотоси от Пловдив гостува в японския град.

Кметът на Окаяма дари на Пловдив специално изработено знаме с надпис за 40-годишнината от побратимяването, както и традиционни японски знамена – коинобори.

Иван Тотев дари колегата си с плакет с герба на Пловдив и картина на Стария град. Председателят на ОбС Илко Николов подари на колегата си Норитаке пластика на сечена през времето на цар Михаил Шишман монета, а получи картина на Фуджи.

Днес експерти изнесоха лекция за японския опит за действие при земетресение пред студенти от Европейския колеж по икономика и управление. Гостите разгледаха забележителностите на Пловдив и се насладиха на магията на българския фолклор.