Вие сте тук: Начало Новини Стартира изграждането на Център за управление на трафика

Стартира изграждането на Център за управление на трафика

Фокусът на последния етап от Транспортния проект е осигуряване на по-добри условия за преминаване през 50 кръстовищата, подмяна на светофарните уредби и изграждане на система за видеонаблюдение.

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев и заместник-министърът на МРРБ Деница Николова дадоха символичния старт на дейностите по изграждането на Център за управление на трафика по проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Пловдив”, финансиран по Оперативна Програма „Регионално развитие” 2007-2013, съфинансирана от ЕС чрез ЕФРР.

Фокусът на последния етап от проекта е осигуряване на по-добри условия за преминаване през над 50 невралгични кръстовищата, подмяна на светофарните уредби и изграждане на система за видеонаблюдение, посочи инж. Иван Тотев.

Този проект засяга пряко живота в нашия град, защото неговото реализиране променя основно системата за управлението на транспорта в Пловдив, а с изграждането на 48 км велоалеи осигурява възможност за алтернативно предвижване, подчерта кметът.

По думите му, с въвеждането на електронното таксуване в градския транспорт, на новите алтернативни форми за предвижване и интелигентно видеонаблюдение се сменят няколко философии. Това са крачки към преминаването на Пловдив в категорията на разумните интелигентни градове, коментира инж. Тотев. В следващия програмен период Община Пловдив предвижда надграждане на проекта с обхващане на повече кръстовища и въвеждане на нови интелигентни средства за контрол и предупреждение, допълни той.

Изпълнението на последния компонент от този много важен и ключов проект за Община Пловдив, който се очаква да приключи окончателно до края на годината, рязко ще повиши качеството на живот на пловдивчани, тъй като освен че ще пестят време при предвижването си в рамките на града, те ще се радват и на по-добра екологична обстановка, заяви заместник-министърът на МРРБ Деница Николова.

Центърът за управление на трафика е на обща стойност 6 223 620 лева с включен ДДС, а общата стойност на проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Пловдив” е 44 306 947 лв.

 

Стартира изграждането на Център за управление на трафика