Вие сте тук: Начало Новини Кметът на Пловдив и Шънджън подписаха споразумение за побратимяване

Кметът на Пловдив и Шънджън подписаха споразумение за побратимяване

Най-старият жив град в Европа и най-младият мегаполис в Китайската народна република се побратимиха по време на форума "Пловдив-Шънджън: Сътрудничество и инвестиции 2014".

Кметът на най-стария жив град в Европа – Пловдив, инж. Иван Тотев и Цин Ксу- кметът на най-младия мегаполис в Китайската народна република Шънджън, подписаха споразумение за побратимяването на двата града в рамките на започналия в Новотел „Пловдив” Българо-Китайски бизнес форум „Пловдив-Шънджън: Сътрудничество и инвестиции 2014".

На официалната церемония присъстваха посланикът на Китайската народна република в България Уей Дзинхуа, председателят на Общинския съвет на Пловдив арх. Илко Николов, народни представители и общински съветници, заместник-кметовете на Община Пловдив, кметовете на съседни общини, представители на българското правителство, собственици и генерални директори на близо 60 китайски и 40 български фирми.

Скъпи гости, за мен е изключителна чест да Ви посрещна в Пловдив и да Ви запозная лично с историята, красотата и прекрасните хора на нашия град, обърна се инж. Тотев към делегацията от Шънджън.

Ние се гордеем с богатото си културно-историческо наследство, което датира от траките – най-древното население по нашите земи. Много епохи и много цивилизации са оставили тук своя белег и до днес. Останки от Античността, Средновековието, Възраждането и съвременната култура съжителстват, вплетени в неустоимата красота на този вечен град.

Но освен гордостта от миналото, ние носим и отговорност към бъдещето. Ние сме длъжни да осигурим по-добър живот на идните поколения. Ние сме задължени да търсим и изследваме нови хоризонти и нови възможности, каза в приветствието си кметът.

Пловдив е индустриалното сърце на България и в рамките на Вашето посещение Вие ще имате възможност да се запознаете с научния, икономическия, образователния и културния потенциал на града ни. Ще се запознаете и с най-мащабния проект, обединил девет от общините в нашия регион – „Тракия икономическа зона”, подчерта инж. Иван Тотев.

От името на ръководството на Шънджън и на 16-милионното население на града съм щастлив да бъдат тук и да отправя приветствие към кмета и жителите на град Пловдив, каза от своя страна кметът на Шънджън  Цин Ксу.

Шънджън е първата специална икономическа зона в Китай, създадена преди 33 години. Това е град, който е представителен за Китай. Стойността на вноса и износа е 537, 4 милиарда  долара. Шънджън е град край морето и второто най-голямо пристанище за контейнери в света. Шънджън е и град на иновациите, към които са насочени 4 процента от брутния вътрешен продукт. Градът е с най-ниските въглеродни емисии в Китай, а половината от площта му е включена в програма за екологичен контрол.

Шънджън е градът на голямото качествено производство, град на любовта и сърдечното отношение към всички. Населението надхвърли 16 милиона. Жителите му са от цял свят, те са сърдечни и гостоприемни.  Икономически нашият град се развива стремглаво, описа своя град кметът на китайския мегаполис.

Той посочи, че България има славата на страна с качествено производство, особено в областта на земеделието и храните. България е страна на розите и е със стратегическо географско положение, а Пловдив е град с изключително дълга история. Шънджън е място, където се произвеждат висококачествени технологични продукти, част от които са представени на изложението „Произведено в Шънджън”, което съпътства Българо-Китайския бизнес форум в Новотела.

Кметът Сю Цин изрази вяра, че предприемачите от двете страни ще намерят добър диалог в областта на медицинската апаратура. Надявам се Шънджън и Пловдив да работят тясно в областта на културата, образованието, спорта и опазването на околната среда. Ние поощряваме нашите предприемачи да търсят сътрудничество в Пловдив.

Надявам се двата града чрез този обмен и подписването на днешното споразумение да повишат качеството на живот на своите жители. Подписването на споразумението между Пловдив и Шънджън е нашия принос за честването на 65-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Китай, подчерта кметът на китайския мегаполис.

Шънджън се превърна в мегаполис само за 33 години. Днес неговият кмет доведе в Пловдив много известни предприемачи за подписване на споразумението за побратимяването на двата града, което ще бъде стабилна основа за всестранното им сътрудничество и ще придобие не само икономическо, но и историческо значение, изрази своята увереност посланикът на Китайската народна република в България Н. Пр. Уей Дзинхуа.

По време на церемонията беше връчен и ключ от офиса, с който Пловдив ще разполага в Шънджън.

Организатори на престижното събитие са Община Пловдив, Община Шънджън, Българо-Китайската Асоциация за бизнес развитие /БКАБР/ и Китайският съвет за насърчаване на международната търговия при Съвета на Шънджън /CCPIT Шънджън/ съвместно с посолството на Китайската народна република в България.