Вие сте тук: Начало Новини Кметът на Иван Тотев прие домакинството на NEXPO 2015

Кметът на Иван Тотев прие домакинството на NEXPO 2015

Пловдив посреща най-големия форум на местните власти в Югоизточна Европа.

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев прие домакинството на най-големия форум на местните власти в Югоизточна Европа – NEXPO 2015. Това стана на официална церемония в хърватския град Риека, където се проведе тазгодишното международно изложение. Щафетата бе предадена на кмета Иван Тотев от Антон Першак – президент на НАЛАС – организацията, която обединява общините, местните власти и техните асоциации, агенции за развитие и гражданското общество от Югоизточна Европа.

„За мен, като кмет на Пловдив, бе изключително удоволствие да взема участие в NEXPO 2013 – това голямо и важно за общините от Югоизточна Европа събитие. А още по-голямо  предизвикателство за мен е, че през 2015 година Пловдив – най-древният град в Европа и един от най-красивите и динамични градове в света, ще бъде домакин на NEXPO 2015, заяви инж. Тотев по време на заключителната церемония и допълни: „Ние, представителите на общините имаме много оптимизъм и сме отворени към нови решения и подходи за подобряване стандарта на живот на населението, имаме амбицията да се справяме с нови предизвикателства за подобряване връзката между администрацията и бизнеса, непрекъснато търсим начини да изградим силни градове и региони“.

Кметът Иван Тотев обяви и мотото на NEXPO 2015 -  „Градовете и регионите – двигатели на икономически растеж в Югоизточна Европа“, а участниците във форума имаха възможността да се запознаят с предимствата и забележителностите на Пловдив. Той и изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Република България Гинка Чавдарова поканиха общините от Югоизточна Европа да посетят Пловдив на NEXPO 2015.

Асамблеята в Хърватия се проведе под мотото "Европейска интеграция".  В нея се включиха над 2000 участници от 16-т страни. Един от най-атрактивните щандове, който се радваше на голям интерес по време на изложението, бе този на Пловдив. Щандът ни бе посетен и от министъра на държавната администрация на Република Хърватия. Домакини бяха кметовете на Риека Войко Оберснел и на Опатия Иво Джуимич, а NEXPO 2013 се проведе под патронажа на президента на Република Хърватия Иво Йосипович.