Вие сте тук: Начало Новини Кметът Иван Тотев: Вторият гребен канал е наднационална кауза

Кметът Иван Тотев: Вторият гребен канал е наднационална кауза

Проектът предвижда озеленяване и паркова зона от 650 декара, 20 атракции за граждани като водни ски, миниголф, фитнес,зелени училища, места за наблюдение на редки птици и др.

„Изграждането на втори гребен канал е не просто пловдивска, а наднационална кауза“, заяви кметът Иван Тотев по време на среща за бъдещето на съоръжението, на която подкрепа за мащабния изразиха изпълнителният директор на Международната федерация по гребане /ФИСА/ Мат Смит, директорът на световно известния гребен канал в Мюнхен Бен Шумахер, президентът на Българската федерация по гребане Емил Матев, техническият директор на Федерация по кану каяк Дамян Дамянов.

Присъстваха още членът на ФИСА Светла Оцетова, представителят на Фонда за градско развитие Мартин Заимов, единственият българин с два златни медала от една олимпиада - кануистът Николай Бухалов, олимпийската шампионка Сия Келбечева, представители на браншови и неправителствени организации.

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев и заместникът му по спорта Георги Титюков говориха за ползите от проекта за развитието на спорта и икономиката в града. Освен втори гребен канал, който е необходим за най-големите световни първенства в гребането и кану каяка, проектът предвижда също озеленяване и паркова зона от 650 декара, 20 атракции за граждани като водни ски, миниголф, фитнес на открито, зелени училища, атракционно влакче, велоалеи, специални места за наблюдаване на редки птици и др.

Проектът за Втори гребен канал е готов. Заради обществените дискусии и чуваемостта разширихме обхвата му.Така на 650 дка ще се изгради единственият по рода си Екологичен парк „Марица“. Той е първият, който се прави в страната поне от 50 години насам. Разширяването го оскъпява с 2 милиона лева, но ползите за Пловдив са огромни, обясни кметът Иван Тотев.

„Вторият гребен не е срещу хората и жителите на Пловдив, а тъкмо за тях, защото за професионален спорт ще се ползва не повече от 2 месеца в годината“, категоричен бе Бен Шумахер.