Вие сте тук: Начало Новини Кметът Иван Тотев участва в традиционната британска възпоменателна церемония в Пловдив

Кметът Иван Тотев участва в традиционната британска възпоменателна церемония в Пловдив

Тя се провежда всяка година в памет на всички военнослужещи и цивилни, загубили живота си в служба на родината.

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев поднесе цветя пред мемориалния паметник в памет на британските военни, отдали живота си по време на двете световни войни.

Годишната британска възпоменателна церемония в памет на всички военнослужещи и цивилни, загубили живота си в служба на родината се проведе на Пловдивските централни гробища.

По традиция на церемонията присъстваха посланиците на Великобритания и Република Ирландия - Ема Хопкинс и Майкъл Форбс, британски свещеник, представители на Министерство на отбраната на Република България. Службата бе почетена и от заместник-кмета на община Пловдив Георги Титюков.

Поклонението пред гробовете на 56-е британски войници, загинали по време на Първата световна война, се прави всяка година в Деня на маковете. На 11-я ден на 11-я месец в 11.00 часа британците почитат падналите във войните свои сънародници.

Това са денят и часът, в които през 1918 г. Първата световна война завършва с примирие и боевете са прекратени. Датата се отбелязва и като Денят на маковете. Изборът на цветето не е случаен.

По време на сраженията войниците забелязали, че там, където са падали снаряди, от земята избуяват макове. Затова във Великобритания е прието на всеки гроб да се оставя изкуствено цвете - червен мак.