Вие сте тук: Начало Новини Кметът Иван Тотев: ЦДГ „Чайка“ се преражда в уникална нова сграда

Кметът Иван Тотев: ЦДГ „Чайка“ се преражда в уникална нова сграда

Освен модерна и красива, новата сграда се отличава със своята функционалност и отговаря на високите стандарти за детските градини.

Децата от ЦДГ „Чайка“ нямаха търпение за първата копка за новата сграда на градината и грабнаха кирките преди кмета на Пловдив инж. Иван Тотев и кмета на район „Източен“ Николай Чунчуков.

Това е показателно колко специален и очакван е този ден от родителите и хората, които живо се интересуваха какво става с ЦДГ „Чайка“, коментира инж. Тотев.

Само за година на мястото на старата сграда от 1947 г. с отдавна затворен поради негодност втори етаж, ще бъде изградена уникална за страната градина. По думите на специалистите, дори спираловидната природосъобразна форма отхвърля старите концептуални архитектурни решения от миналото и отговаря на изискванията на съвременните конюнктури за такъв тип проекти.

Освен модерна и красива, новата „Чайка“ се отличава със своята функционалност. Всяка от 8-те групи е с отделен вход и със своя детска площадка. Това отговаря на високите стандарти за детските градини през този мандат – да с много площ и светлина, с плувни басейни и физкултурни салони, посочи кметът инж. Иван Тотев.

Районният кмет на „Източен“ Николай Чунчуков допълни, че новата сграда ще е с ТЕЦ, соларни системи ще затоплят водата, проектът включва също вентилационни и климатични инсталации и две кухни, едната от които ще е млечна  - предназначена за най-малките жители на района.

Стойността на сградата е около 3,8-4 млн. лв. с оборудването и обзавеждането, което заради заоблените стени ще е по специална поръчка.

Като особено емоционален  и в личен план определи днешния ден инж. Иван Тотев. Още като млад кмет на „Източен“,  в края на 2007 г., като разбрал за проблемите на градината, обещал да се построи нова сграда, но не срещнал подкрепата на тогавашното общинско ръководство. Радвам се, че в мандата ми като кмет на Пловдив успяхме да осигурим финансиране, да изберем изпълнител и започнем строителството, така че да станем свидетели как ЦДГ „Чайка“ се преражда, отбеляза той.

В близките дни предстои откриването на новопостроената детска градина „Мир“, а вече се проектира разширението на ЦДГ „Каменица“, анонсира кметът.

На символичната първа копка на „Чайка“ присъстваха народните представители Стефан Дедев и Петър Петров, общински съветници, районни кметове, директори на предприятия и детски градини, много граждани.