Вие сте тук: Начало Новини Кметът Иван Тотев се срещна със студентите „Софтуерно инженерство“ по програмата на общината и ПУ

Кметът Иван Тотев се срещна със студентите „Софтуерно инженерство“ по програмата на общината и ПУ

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев и представители на IT фирми се срещнаха със студентите от специалността „софтуерно инженерство“. 18 младежи от Украйна, 1 от Молдова, 11 от България завършиха успешно първия семестър в Пловдивския университет. Най-ниската оценка е петица, което е доказателство за правилния подбор на децата.

„Много ни харесва в Пловдив, харесва ни и обучението, въпреки че е трудно, благодарим и на Общината за това, което прави за нас“, споделиха момчетата и момичетата.

Ирина Вербицка, едната от студентките, е взела решението да се премести със семейството си тук. Двама братя успешно се обучават в специалността в момента – Кирило и Данило Неделеви. Ксения Савченко, молдовка по рождение първо завършва средното си образование в украинско училище и след това се решава на следваща стъпка – да запише бакалавърска специалност „Софтуерно инженерство“ в Пловдив.

Иновативният проект е първи по рода си.

„Проектът е пример за добра политика на Община Пловдив по отношение на българската диаспора в околностите на Одеса. Надяваме се тези деца ще получат своето образование, своята квалификация, да намерят своето бъдеще в нашия град“, заяви кметът Иван Тотев.

„Тук идва и мястото на администрацията като медиатор - „златното сечение“ между необходимостта на бизнеса и образователната система, между компаниите и студентите, за да може още през втората година на обучението им те да получат кариерно развитие“, уточни кметът. Той изрази надежда фирмите да гарантират едно добро бъдеще на младежите, а Община Пловдив да инвестира в обучението още на няколко випуска след този още от есента и дори да се увеличи техният брой.

Според ректора на университета проф. Запрян Козлуджов има варианти, при които държавата може да поеме разходите за обучението на младежи с български произход по Постановление 123, тъй като висшето учебно заведение също има мотивацията да привлича сънародници, които да останат тук.

По време на срещата кметът Иван Тотев накратко разказа няколко думи за уникалната история на Пловдив, за икономическия подем през последните години, за ниските проценти на безработицата и големите инвестиции от международните компании. Не пропусна да отбележи, че Пловдив е университетски град с 40 000 студенти, обучаващи се в 9 университета. И обясни, че преди 5 години фокусът на местната власт се е обърнал към развитието на IT индустрията в региона, което се е превърнало в успешна политика.

Специалността е създадена с финансовата подкрепа на Община Пловдив и в съответствие с указанията на Association for Computing Machinery (ACM) и Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) Computer Society, насоките на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) и „Клъстер информационни и комуникационни технологии Пловдив“ (ИКТ Клъстер Пловдив) и отговаря на тенденциите на развитие и нуждите на софтуерния бизнес и подпомага по-бързата адаптация и реализация на завършващите специалисти на пазара на труда. Програмата е създадена от бизнеса за бизнеса. Предвидено е 7 от модулите ще се преподават от представители на бизнеса, а някои от предметите ще са свободно избираеми.