Вие сте тук: Начало Новини Кметът Иван Тотев се срещна с водещия световен архитект Ян Геел

Кметът Иван Тотев се срещна с водещия световен архитект Ян Геел

Урбанистът е в страната ни за представянето на книгата му „Градове за хората“.

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев се срещна снощи с един от водещите в световен мащаб архитекти в градското планиране Ян Геел. Урбанистът е в страната ни по повод представянето на книгата му „Градове за хората“, издадена за първи път в България от пловдивското издателство „Жанет 45“.  На срещата присъства издателят на книгата „Градове за хората“ Манол Пейков.

По-рано вечерта датският архитект изнесе при голям интерес лекция в Пловдив в рамките на архитектурната седмица One Architecture Week.

Ян Геел е едно от най-значимите имена в градското планиране и автор на многобройни проекти за подобряване на градската среда в Копенхаген, Стокхолм, Ротердам, Лондон, Аман, Мускат, Мелбърн, Сидни, Сан Франциско, Сиатъл, Ню Йорк. Той консултира градове с цел подобряване на обществените пространства и подпомага прехода от автомобилен към пешеходен и велосипеден транспорт. Основа в работата му е идеята за публичното пространство в градовете като човешко право. Според него добрите условия за пешеходство и колоездене трябва да са неизменна част от всяка интегрирана политика в областта на общественото здраве.

Книгата на Ян Геел „Градове за хората“, издадена от ИК „Жанет 45“, вече е в продажба в книжарниците.