Вие сте тук: Начало Новини Кметът Иван Тотев се срещна с новия китайски посланик Дун Сяодзюн

Кметът Иван Тотев се срещна с новия китайски посланик Дун Сяодзюн

Продължаване на линията на добри взаимоотношения между България и Китай обсъдиха по време на среща кметът на Пловдив Иван Тотев и Н. Пр. г-н Дун Сяодзюн, посланик на Китайската народна република в Република България. Негово превъзходителство е на първото си официално посещение в Пловдив и заяви, че е възхитен от града и неговата богата култура.

„Пловдив е един от старите градове в света и затова провеждаме политика за неговото преоткриване. Всяка година финансираме археологически разкопки, при които откриваме нови артефакти и надписи и това ще продължи и занапред“, увери кметът Иван Тотев. Той сподели, че титлата Европейска столица на културата е дала възможност за промяна на облика на града по отношение на туризма, бизнеса и качеството на живот на хората като цяло.

По време на разговорите кметът на Пловдив Иван Тотев подчерта, че градът под тепетата се радва на много голям интерес и посещение от страна на китайски делегации, а подписаното през 2014 година побратимяване с град Шънджън е предпоставка за още по-добрата комуникация с Китайската народна република.

Към края на срещата посланик Сяодзюн се обърна към кмета Иван Тотев с думите: Имате пълно основание да се гордеете с това, че Пловдив се развива както в културно, така и в икономическо отношение. Сигурен съм, че китайските туристи ще разказват много добри думи и ще дойдат още повече от тях да го посетят, защото градът е прекрасен.

И двамата заявиха, че ще продължат с доброто двустранно сътрудничество и с политиката на обмяна на идеи и провеждане на общи инициативи.