Вие сте тук: Начало Новини Кметът Иван Тотев се срещна с кмета на побратимения японски град Окаяма

Кметът Иван Тотев се срещна с кмета на побратимения японски град Окаяма

Силно впечатление на домакините направи специално изработеният за визитата албум за отношенията между Пловдив и Окаяма.

С традиционното „добре дошли“ кметът на Окаяма Масао Омори посрещна пловдивския си колега Иван Тотев и водената от него делегация. Кметът на побратимения на Пловдив японски град подчеррта, че приятелството между Пловдив и Окаяма датира отпреди 42 години. Той поздрави кмета инж. Иван Тотев с избирането на града ни за Европейска столица на културата през 2019-та година.

„Вашата работа по пътя към това високо признание в Европа и света е добър прример за нас и ще помогне по-нататъшното развитие на нашия град и двустранните ни отношения“, подчерта Масао Омори. Той допълни, че е много щастлив, че делегация от България, начело с кмета на побратимения град Пловдив, ще представи страната ни по време на откриването на световната конференция на ЮНЕСКО за образование за устойчиво развитие, която започва утре в Окаяма.

От своя страна кметът Иван Тотев благодари за топлото посрещане и изтъкна, че четири дестилетия са време, в което всяко приятелство може да бъде проверено. „Минахме през различни политически системи, но нашето приятелство устоя на времето“, подчерта кмета на Пловдив и продължи: „През 2019-та година Пловдив е избран да бъде Европейска столица на културата, а побратимените ни градове ще имат специално място, за да представят своята култура не само в България, но и в Европа. За нас ще бъде чест да бъдете наши партньори в това важно и престижно начинание“, допълни Иван Тотев.

Силно впечатление на домакините направи специално изработеният за визитата албум за отношенията между Пловдив и Окаяма, който кметът Иван Тотев подари на Масао Омори. За японския си колега той бе подготвил дърворезба на къщи от Стария град, както и традиционни продукти с розово масло. Кметът Омори поднесе в дар ръчно изработена традиционна японска кукла.

В чест на пловдивската делегация сградата на кметството в Окаяма бе украсена с цветни композиции в цветовете на българския флаг.