Вие сте тук: Начало Новини Кметът Иван Тотев: С Епископската базилика Пловдив ще кандидатства пред ЮНЕСКО

Кметът Иван Тотев: С Епископската базилика Пловдив ще кандидатства пред ЮНЕСКО

Пловдив ще кандидатства за включването на Голямата раннохристиянска базилика в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Археологическият обект е уникален със своите около 2000 квадратни метра антични мозайки, заяви кметът инж. Иван Тотев.

„Ще направим всичко възможно, за да стартираме процедура за вписване в световното културно-историческо наследство на Епископската базилика“, заяви Иван Тотев. Това е изключително важно, тъй като от 1984 година България няма вписан обект в ЮНЕСКО.

От 27 февруари до 1 март 2017 г. Пловдив ще бъде домакин на международно събитие с изключителна важност за културното наследството на града -  симпозиум „Консервация и реставрация на мозайки“.

„В Пловдив ще пристигнат едни от най-големите деятели в сферата на реставрацията, хора, чието мнение е  много важно и ние ще използваме тази възможност да представим това, което сме направили и това, което предстои да свършим - изграждане на покритие и експониране на 2000 кв. метра мозайка. Това е важна среща за нас“, подчерта още кметът на Пловдив инж. Иван Тотев.