Вие сте тук: Начало Новини Кметът Иван Тотев преряза лентата на уникалната детска градина "Чайка"

Кметът Иван Тотев преряза лентата на уникалната детска градина "Чайка"

Освен модерна и красива, новата сграда се отличава със своята функционалност. Всяка от 8-те групи е с отделен вход и със своя детска площадка.

Близо 200 малки пловдивчанчета влизат в 8-те групи на новопостроената  детска градина „Чайка“, разположена сред прекрасната естествена среда на едноименния парк на бул. „Източен“.

Лентата при официалната церемония по откриването, която се проведе на 29-ти ноември 2016 г.,  прерязаха кметът на Пловдив инж. Иван Тотев, кметът на район „Източен“ Николай Чунчуков и народният представител Петър Петров.

„Това са най-важните хора, които допринесоха за днешното щастливо събитие да имаме нова модерна градина за нашите деца. Всичко тръгна с обещанието на младия бивш кмет на район „Източен“ Иван Тотев, който сега е кмет на нашия Пловдив - Иван Тотев. Следващият районен кмет Петър Петров продължи и оптимизира проекта, а сегашният кмет на „Източен“ Николай Чунчуков го реализира успешно“, заяви директорката на ДГ „Чайка“    Нейка Бакърлиева. От името на родителската общност тя връчи на пловдивския кмет благодарствен плакет.

Инж. Иван Тотев призна, че този проект му е особено скъп, защото неговото начало се корени в първите му месеци като кмет на район „Източен“ в края на 2007 г. Тогава с младежки ентусиазъм откликнал на искането на директорката за модерна детска градина и смятал, че ще изпълни поетия ангажимент за около година. Оказало се по-сложно, но сега е удовлетворен, че даденото обещание е изпълнено и то в най-добър вариант.

„Това е обект, построен изцяло със средствата на пловдивчани, така че те могат да видят в какво се материализират техните данъци. Родителите и децата, които от днес ще посещават „Чайка“, ще дадат най-точната оценка какво сме направили“, посочи кметът на Пловдив Иван Тотев.

ДГ „Чайка“ е построена на мястото на старата сграда от 1947 г. Бившата постройка беше компрометирана, години наред вторият й етаж беше затворен поради опасност от срутване. Спираловидната природосъобразна форма, проектирана от арх. Константин Божков, прави градината уникална на вид. Неслучайно „Чайка“ е номинирана в националния конкурс „Сграда на годината“.

„Освен модерна и красива, новата „Чайка“ се отличава със своята функционалност. Всяка от 8-те групи е с отделен вход и със своя детска площадка. Изградени са ТЕЦ, соларни системи за затопляне на водата, вентилационни и климатични инсталации, има две кухни, физкултурен салон и плувен басейн“, посочи кметът на район „Източен“ Николай Чунчуков.

Кметът Иван Тотев официално обяви, че следващата година се предвижда да започне модернизирането на ДГ „Каменица“ в район „Централен“, планира се и изграждането на нова детска градина на бул. „Александър Стамболийски“ в район „Южен“.