Вие сте тук: Начало Новини Кметът Иван Тотев посрещна в Пловдив седем посланици на Швейцария в Балканските страни

Кметът Иван Тотев посрещна в Пловдив седем посланици на Швейцария в Балканските страни

Седем посланици на Швейцария в Балканските страни се срещнаха днес с кмета на Община Пловдив инж. Иван Тотев и заместник-кмета Георги Титюков. Повод за официалната им визита е провеждането на регионална среща на Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество, посветена на ромската интеграция.

Официалната делегация беше водена от г-н Денис Кнобел – посланик на Швейцария в България и включваше г-н Кристоф Граф - посланик на Швейцария в Албания; г-н Жан-Юбер Лебе - посланик на Швейцария в Косово; г-н Филип Ге - посланик на Швейцария в Сърбия; г-жа Ивана Енцлер - посланик на Швейцария и член на борда на Ромския образователен фонд; г-жа Сибиле Сутер Техада - посланик на Швейцария в Македония; г-н Урс Херен - посланик на Швейцария в Румъния.

Кметът Иван Тотев посочи, че до момента в Община Пловдив са реализирани социални проекти за 29 милиона лева, насочени към социално уязвими групи, самотни хора или такива със специални потребности. Сред тях за трапезариите за над 2000 социално-слаби граждани, на които се осигурява топъл обяд, финансиране на храненето на 1000 души, болни от диабет и доставка на храни на бедни граждани,

„Оперативните програми и фондовете ни помагат да развием социалната политика на Община Пловдив. Имаме собствени социални програми за уязвимите групи в обществото, които съфинансиране с европейски програми“, уточни Иван Тотев и даде още един пример, при който Община Пловдив работи съвместно с Българския червен кръст, като се обслужват самотни възрастни хора, които нямат близки и роднини и на които им се подсигурява храна, лекарства, при необходимост транспорт до лекар, разходки и т.н.

„През последните три години Община Пловдив работи съвместно с Националния алианс за работа с доброволци по реализирането на социално предприятие за шивачки, в което жени от малцинствен произход се учат на занаят и умения в шиенето“, отбеляза заместник-кметът Георги Титюков. „По този начин те могат да се включат на пазара на труда и по-лесно да намерят работа.

„3,5% е безработицата в Пловдив, между 6и 8% е в региона. За това е много важна съвместната работа с швейцарското посолство по програмата за дуално обучение. Политиката на Община Пловдив е продължение на националната за намаляване на случаите за ранно напускане на училище поради културни съображения, ранно раждане и изоставяне на децата“, сподели още Иван Тотев.

Иван Тотев отправи официална покана към посланиците да посетят Пловдив през 2019 година, когато градът ни ще е Европейска столица на културата.