Вие сте тук: Начало Новини Кметът Иван Тотев посрещна в Пловдив президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер

Кметът Иван Тотев посрещна в Пловдив президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер

Желаем Ви така добре да продължите се развивате в икономическо отношение и като Европейска столица на културата да имате голяма посещаемост и още повече хора да разгледат града. Това заяви президентът на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер, който е на официално посещение в страната ни по покана на президента Румен Радев. Днес той бе на първата си официална визита в града под тепетата и бе посрещнат от кмета Иван Тотев в заседателната зала на общината.

На срещата присъстваха още  председателят на Общинския съвет Савина Петкова, заместник-кметовете Александър Държиков, Стефан Стоянов, секретарят на Общината Ангелина Топчиева, изпълнителният директор на Общинска фондация „Пловдив 2019“ Кирил Велчев, заместник-директорът Виктор Янков, почетният консул г-жа Мариана Чолакова.

Ние знаехме, че идваме на посещение в Пловдив – Европейската столица на културата, но Пловдив не е само град на култура, но и на икономика. Това е вторият по големина град в страната и богатата култура и история на града ще спомогнат в бъдеще за привличането на нови инвестиции. Посочи в изказването си президентът Франк-Валтер Щайнмайер.

Пловдив е един от много бързоразвиващите се региони с най-голямата индустриална зона в страната, с хомогенно развитие по отношение на индустрия и култура. Пловдив е ЕСК 2019 заедно с италианския град Матера и е един от важните културни центрове на Европа, сподели кметът Иван Тотев, който по време на разходката си в президента разказа накратко за историята на града. Двамата се спряха на стълбите на Каменица и разгледаха изложбата на Берлинската стена, разположена на площад „Римски стадион“.

Кметът Иван Тотев отбеляза, че снощи бе открита първата извън Германия изложба на Дойче телеком.

Преди официалната среща президентът на Германия посети немския завод „Либхер“ близо до Пловдив, където работят над 2000 човека, с част от които той е успял да разговаря лично.

Това е само един пример от многото немски инвестиции в България, които се реализират от десетилетия, сподели той и каза, че по време на кръгла маса с български и германски икономисти са обсъждали как да се привлекат още повече инвеститори в бъдеще.

Президентът на Германия се подписа в почетната книга на Община Пловдив, а кметът Иван Тотев му връчи плакети на Пловдив и Европейска столица на културата. По-късно Н. Пр. Франк-Валтер Щайнмайер разгледа Античния театър, къща Клианти и се разходи в Стария град.