Вие сте тук: Начало Новини Кметът Иван Тотев посрещна ученици от побратимения японски град Окаяма

Кметът Иван Тотев посрещна ученици от побратимения японски град Окаяма

Кметът на Пловдив Иван Тотев посрещна група ученици от град Окаяма. Японският град извършва културно-образователен обмен на деца с всички побратимени негови градове, какъвто е и Пловдив. Градът под тепетата участва в процеса за трета поредна година, като през настоящата 2019г.  ученици от Езикова гимназия „Иван Вазов“ посрещат деца от Япония.

„Радвам се да посрещна ученици от побратимения град Окаяма. Намираме се толкова далече един от друг, а сме толкова близки“, сподели кметът Иван Тотев. Той припомни, че през 2012 г.  двата града са чествали 40 години от побратимяването си, като в Пловдив е пристигнала 40-членна делегация, начело с кмета.

По време на днешната среща, на която присъства и заместник-кметът Стефан Стоянов, учениците от Окаяма направиха кратко представление, в което разказаха за техния град, за  съвременното бойно изкуство – айкидо, за играта „Кендама“ и за японския фолклорен герой Момотаро. Днес скулптура именно на този герой може да се види в Цар-Симеоновата градина, подарена на Пловдив през 1992 година по случай 20 години от побратимяването на двата града.

„Пловдив е много специален град на 8000 години, надявам се приятелствата, които сте създали тук, да останат в годините“, пожела кметът Иван Тотев.

С културно-образователния обмен между Пловдив и Окаяма се цели както български деца да научат повече за азиатскатакултура, така и японските ученици да се докоснат до нашите обичаи и традиции.

По време на 7-дневната си визита децата от Япония ще посетят Римския стадион, Стария град, творческия квартал „Капана“, музеи, Младежкия център, фолклорния фестивал, както и ще направят кратка екскурзия на забележителности извън града.