Вие сте тук: Начало Новини Кметът Иван Тотев посрещна международни делегации за откриването на Европейска столица на културата 2019

Кметът Иван Тотев посрещна международни делегации за откриването на Европейска столица на културата 2019

„На откриването на Пловдив – Европейска столица на културата освен хилядите хора, имаше над 1000 официални гости“, това заяви кметът на Пловдив Иван Тотев по време на работна среща с кмета на град Дрезден Дирк Хилберт. Делегация от немския пожела да разговаря с пловдивския градоначалник, впечатлени от спектакъла, на който бяха свидетели снощи и с който официално стартира проектът Европейска столица на културата.

„2 години подготвяхме програмата с над 360-те събития, а подборът беше на конкурентен принцип, с оценка от жури“, обясни Иван Тотев на гостите от град Дрезден, който също ще кандидатства за престижната титла Европейска столица на културата.

„Много от проектите, които спечелиха оценката на журито и са включени в програмата са международни. Част от проектите са многогодишни. Това е нещо, което ни различава от другите европейски столици на културата, където участниците се посочат, а не се избират и това е нещо, което журито за Европейска столица на културата оцени много положително“, допълни кметът.

Дирк Хилберт остана изненадан, след като разбра, че са отправени покани за участие с различни проекти и към останалите 4 града на България, които стигнаха до финала на надпреварата.

Кметът Иван Тотев не пропусна да отбележи, че през последните години е изградена добре работеща мрежа от с партньори, както от градове предишни столици на културата, така и от бъдещи кандидати като Скопие и Елефсина.

Освен с делегация от Дрезден кметът Иван Тотев проведе работни среща за обмяна на опит и с делегации от италианския град Лука и гръцкия Ираклион. Всички те отправиха пожелания за успешна и незабравима година на Пловдив като Европейска столица на културата.