Вие сте тук: Начало Новини Кметът Иван Тотев посрещна делегация от побратимения полски град Познан

Кметът Иван Тотев посрещна делегация от побратимения полски град Познан

Целта на работното посещение е създаването на нови добри взаимоотношения между двата града.

„Пловдив е един от най-бързо развиващите се градове в България. Тук има най-много чуждестранни преки инвестиции в последните години, като числото достига 1 млрд. евро. В 6-те индустриални зони има 120 предприятия, както и няколко извън зоната”, с тези думи за Пловдив кметът инж. Иван Тотев запозна делегация от побратимения полски град Познан. Марио Вишневски, заместник-кмет, Михал Гржес, заместник-председател на Общинския съвет, Марек Перналски, общински съветник, Катаржина Собочинска от отдел „Инвестиции”, Агнешка Сушичка от департамента за Градско развитие и Мартин Костачук, заместник-директор на отдел „Култура” са на работно посещение в Пловдив за създаване на нови добри взаимоотношения между двата града.

Познан е първата столица на Полша. С 1 милион жители, 130 000 студенти, 25 учебни заведения и намиращ се на еднакво разстояние между Берлин и Варшава регионът е стратегическият икономически център на Западна Полша и атрактивно място за инвеститори от цял свят, особено за германските. Според проучване, направено от университета във Варшава, Познан е градът, където животът е най-добър.

В разговорите си с представителите от полската делегация кметът Иван Тотев сподели, че през последните години Пловдив се радва на сериозно развитие на туризма. „Фокусът в политиката ни за управление на града е върху образованието”, заяви той, като пример даде с това, че предстои Пловдив да бъде първият град в България, който да въведе дуалното обучение.

По време на срещата заместник-кметът Стефан Стоянов представи Пловдив като една добра инвестиционна дестинация и посочи, че за миналата година икономиката в региона е произвела 6 милиарда евро инвестиции. Той запозна по-подробно присъстващите с икономическите перспективи и развитие на града ни и Тракия икономическа зона.

Стефан Стоянов подчерта, че преди 5 години компаниите в IT и BPO сектора са били 2-3, а сега за 35-40, като се увеличават с всеки изминал месец. Тракия икономическа зона  е най-големият двигател на индустрията и като най-голямата икономическа зона в България, съставена от 9 общини, привлича все повече и повече инвестиции, като плановете включват в следващите 10 години да се отворят близо 30 000 нови работни места.