Вие сте тук: Начало Новини Кметът Иван Тотев получи Специалния почетен знак на ОЕБ "Шалом" за гражданите на Пловдив

Кметът Иван Тотев получи Специалния почетен знак на ОЕБ "Шалом" за гражданите на Пловдив

Днес отдаваме памет на обикновениje хора, които се осмелиха да кажат „Не", заяви посланикът на Израел Н. Пр. Ирин Лилиан.

Кметът на Пловдив Иван Тотев получи Специалния почетен знак на Организацията на евреите в България „Шалом” от нейния председател Максим Бенвенисти. Наградата е израз на благодарност - на гражданите на Пловдив, които с риск за живота си са спасили своите сънародници евреи от смърт в концентрационните лагери по време на Втората световна война.

„Този акт е гордост за цяла България и е останал трайно в съзнанието на поколения пловдивчани. Това е взаимоуважение между два народа. Горди сме с тази саможертвена постъпка. В Пловдив живеят представители на много религии и култури, което прави нашия град неповторим и уникален. Създава неговия специфичния дух.”, заяви кметът Иван Тотев и припомни за получената през 2013 година награда „Шофар”, която се съхранява в Историческия музей.

„Ние сме братя като българско общество, ние българските евреи и българския етнос сме били едно”, заяви Максим Бенвенисти.  Според него това е признанието за българския народ, не за българските евреи. Пловдив не е вторият, Пловдив е другият град в България, който получава почетен знак на Организацията на евреите в България, създаден преди 3 години.

„Наградата се дава на гражданите на Пловдив, спасили своите евреи. Кметът Иван Тотев е достоен получател за този знак,” заключи Максим Бенвенисти.

Това е важна награда за запазване на родовата памет, заяви на свой ред кметът Иван Тотев и благодари сърдечно за признанието.

Посланикът на Израел Н. Пр. Ирит Лилиан заяви, че в много европейски градове този акт на спасение не се е случил. Обикновени граждани са помогнали на своите съседи и приятели евреи, въпреки това 6 милиона жени, деца и мъже са изчезнали. „Днес ние отдаваме памет на тези обикновени хора, на Димитър Пешев и Митрополит Кирил, които се осмелиха да кажат „Не”, които поеха огромен риск, вместо да станат апатични. Ние сме признателни на българския народ, и на всички, които се осмелиха да променят историята. Трябва да направим така, че нашите деца да бъдат така добри както нашите деди“, заяви Н. Пр. Ирит Лилиан.

На церемонията в заседателната зала на общината присъстваха депутатът от Кнесета Ейтан Броши, председателят на ОЕ „Шалом“ в Пловдив инж. Светлозар Калев, заместник-кметовете на Пловдив, журналисти и гости.