Вие сте тук: Начало Новини Кметът Иван Тотев подписа в МРРБ договора за модернизация на градския транспорт в Пловдив

Кметът Иван Тотев подписа в МРРБ договора за модернизация на градския транспорт в Пловдив

Проектът „Модернизация и изграждане на устойчив градски транспорт в град Пловдив” е на стойност 44 милиона лева.

В присъствието на министър Лиляна Павлова, ръководителят на управляващия орган на Оперативната програма „Регионално развитие” 2007 – 2013 Деница Николова и кметът на община Пловдив Иван Тотев подписаха на 02.07.2012 г. договор за модернизацията на градския транспорт в Пловдив.

Договорът е част от схемата на ОПРР за подобряване на градския транспорт на седемте големи града, съобщи министър Павлова по време на церемонията. Общият бюджет, който представлява европейско финансиране, заедно с националното съфинансиране, което сме предвидили в рамките на оперативната програма, е 575 млн. лв, допълни тя. Средствата са за подобряване на системите на градския транспорт на София, Бургас, Варна, Пловдив, Стара Загора, Плевен и Русе.

Проектът „Модернизация и изграждане на устойчив градски транспорт в град Пловдив” е на стойност 44 млн. лв. Той включва основно преминаването към електронно управление на обществения транспорт. Дейностите по реализацията му предвиждат изграждането на система за електронно таксуване на пътниците, система за управление на превозните средства и на светофарните уредби, център за управление на трафика и контрол на кръстовищата, изграждането на 48 километра велосипедни алеи и планиране и проучване за разширението на градския транспорт. Срокът за изпълнение е 36 месеца.